Megdőlt a negatív

2018.10.18. 12:00

Évszázadok óta a legalacsonyabb vízállást mérték Dunaújvárosnál is

Rekordalacsony a vízállás a Dunán, Budapestnél 71 éves rekord dőlt meg – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

Körmendi Erzsébet

Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a Duna vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul a vízmércéken. Kedden délelőtt 10 órakor Budapestnél 49 centiméter volt a vízállás. Valószínűleg a következő pár napban még újabb negatív vízállásrekordok születnek. A főváros alatti szakaszon is több helyen megdőlt a valaha mért, legkisebb vízszintként rögzített rekord, így Adonynál, Dunaújvárosnál, Dunaföldvárnál, Paksnál és Domborinál is.

Víz nélküli élet – drámai képet mutat a kikötői öböl
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújvárosnál példának okáért mínusz 75 centiméteren állt a vízmérce tegnap (a Duna esetében az 1834-ben mért eddigi legkisebb vízállást tekintjük nullának). Csapadék pedig továbbra sem várható. Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érinti. A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális mélységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában