Megidézték a forradalom szereplőit

2018.10.24. 09:00

A település több helyszínén is fejet hajtottak a perkátaiak

Több alkalommal emlékeztek a nap során a forradalom és szabadságharc eseményeire a településen. A helyi általános iskola készült színvonalas előadással.

Horváth Dóra

Az 1956-os szabadságharcra és forradalomra emlékeztek Perkátán 2018. október 19-én. Elsőként az általános iskola alsó és felső tagozatos diákjai tekinthették meg a faluházban a hatodik osztályosok, énekkarosok és a „Veled az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület táncosainak műsorát, amelyet Gergelyné Németh Tímea, Horváth Dóra, Mészáros Tamás és Szabó Emese pedagógusok állítottak össze. A délelőtti ünnepségen Szilasy László, a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója mondott beszédet, amelyben a hősök emlékének tiszteletére hívta fel a gyerekek figyelmét.

A tanulók színvonalas műsorát láthattuk. Balról Kádár Gergely, Németh Bence, Vigházi Zétény, Rácz Noémi, Iványi Noémi, Jákli Dávid, Irimi Dzsenifer, Szabó Viktor és Oláh Bertold Fotó: Horváth Dóra

Ezt követően a megemlékezés 16.30-kor folytatódott az általános iskola előtt, ahol Pongrátz Gergely mellszobrát, valamint a forradalom perkátai származású harcosának, Csányi Sándornak emléktábláját koszorúzták meg Perkáta Nagyközség Önkormányzatának, a Perkátai Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak és a Polgári Összefogás Perkátáért Egyesületnek a képviselői.

A nagyközségi ünnepségre 17 órakor került sor, szintén a faluházban, ahol a település lakosai is megtekinthették az általános iskolások színvonalas előadását. A rendezvényt Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere nyitotta meg ünnepi beszédével, amelyben felidézte az ’56-os eseményeket, majd az általános iskolások következtek. Versek, énekek, tánc és gyertyagyújtás egyaránt szerepelt az előadásban, amelynek részeként a piros-fehér-zöld lobogót is megjelenítették a gyerekek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában