Szakítottak a hagyománnyal

2018.10.24. 11:30

A fiatalon hősi halált halt Farkas Istvánra emlékeztek

Rendhagyó ünnepséget szerveztek Baracson a magyar szabadságharc, az 1956-os forradalom hatvankettedik évfordulójára. A korábbi években két helyszínen, először Baracs-Templomoson tartották az első megemlékezést, majd a folytatásban este a művelődési házban zárult a program. Idén összevonták a két rendezvényt, így a két településrész összekapcsolásának jelképeként a templomosi temetőben zajlottak az ünnepi események.

Horváth László

Az október huszonharmadikai történelmi mozzanatokat először a baracsi Széchenyi Zsigmond Általános Iskola hetedik osztályos tanulóinak megemlékező műsora idézte fel. Zenés előadásukban több Edda-szám is szerepelt. Nem véletlen, hiszen ezek a dalok is a fiatalság lázadásáról, szabadságvágyáról szólnak, ugyanúgy, mint az ´56-os forradalom idején az akkori fiatalok cselekedeteit, indíttatását jellemezte. A hetedikeseket Gerics Viktória készítette fel.

Farkas István sírját koszorúzták intézmények és civilek képviselői

Az ünnepség folytatásában Várai Róbert, Baracs polgármestere mondta el emlékező gondolatait az ünnepségen résztvevőknek. Rendhagyó módon, és az idei évtől kezdődően a további időkben, egy-egy ismert és a történelmi eseményekben fontos szerepet betöltő ember életútját mutatja majd be a korabeli források nyomán. A mostani alkalommal Nagy Imre egykori miniszterelnök életének főbb állomásai kerültek megjelenítésre. Várai Róbert beszédében kiemelte egyebek mellett azt is, hogy mennyire hitt Nagy Imre a valódi kommunizmusban. Milyen sokszor küldték a hazai és az orosz politikai erők padlóra, ahonnan minden körülmények között fel tudott állni. Egész életében kitartott az elvei mellett, még akkor is, amikor társadalmi és szakmai vonalon már mindent elveszített. Nagy Imre még megromlott egészségi állapotában is kitartott elképzelései, a megmenthető és kijavítható rendszer mellett. Voltak hibái, de azok eltörpülnek a tenni akarása mögött – hangoztatta Várai Róbert. Jövőre Mindszenty József forradalomban betöltött szerepét hallhatjuk.

A beszédet követően a résztvevők megkoszorúzták Farkas István sírját. A család részéről Eperjesiné Farkas Éva köszönte meg a megemlékezést.

Farkas István Baracs község hősi halottja Fotók: Horváth László

Baracs település hősi halottja, Farkas István nagyon fiatalon, 21 éves korában töltötte sorkatonai szolgálatát a székesfehérvári laktanyában. Az igazság szerint nem tudott az éppen zajló forradalmi eseményekről, azonban mégis ennek következményeként vesztette életét.

A Baracsról besorozott fiatalember őrszolgálatot adott, amikor november negyedikén a szovjet tankok megindultak. Ezek a tankok nem csak Budapesten, hanem mindenhol, ahol laktanya volt, állásokat alakítottak ki, így a székesfehérvári magyar laktanyát is el akarták foglalni, de a magyar katonák nem szerették volna engedni. Az oroszok azonban nem kérdezősködtek sokat, egyszerűen belőttek!

Farkas István is így vesztette életét. Közvetetten volt részese az eseményeknek, de a baracsi emberek mindenképpen az 1956-os forradalomban elesett saját áldozatnak tekintik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában