Szakmatanulás egy családias iskolában

2018.09.27. 17:30

Szakmák és elvek mentén a szakképző iskolában

Növekvő létszám, bővülő szakirány, családias légkör – ez jellemzi a dunaföldvári Magyar László Szakképző Iskolát, amely a Szekszárdi Szakképzési Centrum tagintézményeként működik.

L. Mészáros Irma

Fotó: L. Mészáros Irma

A SzSzC Magyar László Szakképző Iskolája új vezető irányításával vágott neki a 2018/2019. tanévnek. Hegedüs Ferencet 2018. július 1-jétől nevezték ki. Nem kívülről pályázott, hiszen 2002 óta az iskola mérnök-informatikus tanáraként, majd Csizmadiáné Mihálovics Magdolna tagintézmény-vezető mellett helyettesként dolgozott. Az ő nyugdíjba vonulása után megbízott vezetőként látta el a feladatot.

Minőségi munka, családias közösség és az iskolai létszám növelése – ezeket tartja szem előtt az iskola vezetése és kollektívája.

Szeptemberben a nappali tagozat három évfolyamán öt szakközépiskolai osztály és két szakiskolai osztály diákjai kezdték meg a tanulást hegesztő, épület- és szerkezetlakatos, pék és cukrász szakon. Esti tagozaton indítottak alapfokú végzettségre, érettségire és előképzettségre alapuló szakokat. Így logisztikai és szállítmányozási, pénzügyi-számviteli ügyintéző, valamint kis- és középvállalkozások ügyvezetője, kisgyermekgondozó-nevelő végzettséget szerezhet, de autóbusz- és tehergépkocsi-vezető, hegesztő, eladó szaktudáshoz és bizonyítványhoz is juthat majd a hét osztálynyi 128 hallgató.

Hegedüs Ferenc, az új iskolavezető elhivatottan hirdeti, hogy az oktatást jó légkörben lehet megfelelő szinten végezni
Fotó: L. Mészáros Irma

A képzést tizenhárom fős tantestülettel és kilenc külsős óraadóval tudják megoldani. Egy állást hirdetnek, hogy a következő évben bővülő létszámot a pék-cukrász szakon el tudják látni. Hegedüs Ferenc örül, hogy szakmailag elismert, hiteles személyeket sikerült megnyerniük szakoktatónak, így bíznak abban, hogy a piaci elvárásoknak megfelelő képzést tudnak nyújtani. Egyre több cég áll melléjük, helyi és környékbeli vállalkozások, cégek fogadják diákjaikat, s biztosítanak nekik megfelelő gyakorlati lehetőséget. A nappali tagozatos diákjaik 20–25 kilométeres körzetből járnak az iskolába, az esti képzésre 30–50 km-ről is.

A visszajelzések szerint a tavaly végzett nyolcvan diák hatvan–hetven százaléka stabil állást talált, a többiek is munkába álltak, de keresik a jobb lehetőséget – mondja az intézmény vezetője, aki arról is tájékoztat, hogy az iskolában sok a nehéz körülmények közül érkezett fiatal, akiknek a segítését, hátrányaik csökkentését fontos pedagógiai feladatnak tartják. Ezért szervezik a szakköröket, fejlesztő foglalkozásokat, segítik ösztöndíjakhoz, pályázatokhoz a diákokat, mentorálják az Útravaló programban résztvevőket. A jó légkör, a bizalmi viszony alapvető – mondja. Diákban, tanárban egyaránt elsősorban az embert látja. Régi tanítványai visszajárnak hozzá, még külföldről is, beszámolnak életük alakulásáról. – Ez a kis iskola előnye. Ezt szerettem diákként a Magyar László Gimnáziumban is a szakmai igényességen kívül – teszi hozzá Hegedüs Ferenc, aki érettségi után a Dunaújvárosi Főiskolán szerezte mérnöktanár-informatikus diplomáját, majd egyetemi végzettségét is.

Jó a viszony a helyi önkormányzattal, az oktatási intézmények vezetőivel, de a Szekszárdi Szakképzési Centrum főigazgatójával és munkatársaival is. Szakmai iránymutatást adnak, de segítenek, hogy önálló legyen az iskola, hogy megvalósíthassa elképzeléseit.

A Magyar László Szakképző Iskola, amely korábban a Beszédes József Általános Iskola, legutóbb pedig az összevont intézmény, illetve a Magyar László Gimnázium része volt – most a Szekszárdi Szakképzési Centrum tíz tagintézményeinek egyike. Jelenleg a dunaföldvári önkormányzat tulajdonában lévő, Templom utcai épületben végzi oktató-nevelő munkáját, de kinőtték azt. Szükség lenne bővítésre.

Tervek, elképzelések már fogalmazódnak, hogy minél jobb körülményeket biztosítsanak a következő évek szakképzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában