ünnepi koncert

2018.09.29. 11:30

Móricz zenei világnap, vendégtanárokkal

Idén a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában rendezték meg a városban az első megemlékezést a zene világnapja alkalmából pénteken.

Balla Tibor

 

Teljes mértékben megfeleltek Yehudi Menuhin, a zene világnapja ötletgazdája tételének, aki állítja: a zenének a zaj antitézisének kellene lennie. Vendégül látták a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerképző Gyakorló Szakgimnázium tanárait és diákjait, akik a 4. órában a 4. évfolyam diájainak, az 5. órában pedig az 5. évfolyamnak tartottak foglalkozást.

Az egész iskola élvezhette a tornateremben a zenésznek, zenetanárnak készülő fővárosiak lenyűgöző koncertjét
Fotó: a szerző

 

Kuttner Fruzsina Karolina (népi citera, népzenei lejegyzés), Török-Ábrahám Brigitta (ének), Várai Áron (kecskeduda) tanárok az ötödikeseknek például egy Holecz Istvánné Kanyó Margit gyűjtéséből a Felföldről (Palócföldről), egészen pontosan Rimócról származó „Csillag, csillag de messzire utazol” című népdalt tanították meg a formabontó tanórán, méghozzá furulyakísérettel. Hogy ez mennyire sikerült avagy sem, az hamarosan, a 6. órában ki is derült, amikor egy kis hangszerbemutatóval egybekötött koncertet tartottak a szakgimnázium tanárai és diákjai a tornateremben, ahol közösen énekelték el a tanórákon tanult dalokat a móriczos diákokkal. Az összhatásból úgy tűnt, nem végeztek rossz munkát!

Miután a konzervatórium tanárainak vezénylettel elénekelték a palóc népdalt, röpke népihangszer-bemutatónak is tanúi lehettek a diákok. Nem véletlenül a tornateremben tartották meg a rendezvényt, amelynek ötletgazdái Németh Irma és Szigethy Adrienn voltak: így az egész iskola minden tanulója részt vehetett rajta. Az ötlet onnan származott, hogy egy nyári táborban már jártak a budapesti zenetanárok a Móriczban, és a két itteni pedagógus úgy érezte, ezt mindenkinek látnia, hallania kellene az iskolában.

Nyilván egy móriczos diák számára már nem újdonság, hogy ha egy furulyát lát, még ha oly különleges is, de azt azért nem biztos, hogy mindannyian tudták, hogy a citerának hányféle fajtája is van, és miért nevezik úgy azokat, ahogy. A kecskeduda, vagy más néven bőrduda is legfeljebb a legkisebbeknek lehetett felfedezés, azonban az már biztosan megmarad emlékezetükben, ahogyan a budapesti elhivatott tanárok játszottak ezeken a hangszereken. Ami még biztosabb, hogy soká megmarad bennük az a nyolctagú, „konzis” növendékekből álló kórus, pontosabban az a többszólamú, ritkán hallhatóan tiszta és erőteljes hangzás.

A zene nemzetközi világnapja

Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnöke volt, ekkor döntött úgy, hogy szorgalmazza egy nemzetközi zenei világnap életre hívását, amelynek első számú célja lehet, hogy a Föld népei minél közelebb kerülhessenek – a zene által is – egymáshoz. Részlet Menuhin a zene világnapjának hivatalos bejelentésén elhangzott beszédéből:

„Nagy örömmel tölt el, hogy idén, a Nemzetközi Zenei Tanácsban betöltött elnöki tisztem utolsó évében megnyithatom az első Zenei Világhetet és a Zenei Világnapot. Szeptember 29. és október 5. között, és főként a Zenei Világnap alkalmából október 1-jén az emberek legmélyebb érzéseiket és legszebb reményeiket juttatják majd kifejezésre.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában