iskolapélda

2018.09.24. 07:00

Móricz: értékek teremtése és innováció egyben

Horváthné Ottinger Hajnalka személyében új igazgatója van a város egyik vezető általános iskolájának, a Móricznak. Az országosan is elismert oktatási intézmény vezetőjével beszélgettünk.

Szabó Szabolcs

Több mint húsz éve vagyok a pályán, a Móricz iskolában már hatodik tanévemet kezdtem el, korábban a Petőfi-iskolában dolgoztam. Tantestület támogatta azon elhatározásomat, hogy a vezetői pozíciót is megpályázzam, ez párosult a fenntartó, azaz a Tankerület döntésével is. A lényeg, hogy azon pedagógiai innovációs elképzelések, amelyet közösen jóváhagytunk, teljesüljenek. A tantestülettel ismerjük egymást, így közös az érdek, hogy a Móricz-iskola megmaradjon az ország egyik legkiválóbb intézményének és fejlődhessen is a továbbiakban.

Természetesen mindehhez a szülők is fontosak, hiszen nem lehet eredményes pedagógiai-nevelői munka a szülők támogatása, segítői szerepe nélkül – mondta el lapunknak Horváthné Ottinger Hajnalka, aki elképzeléseiről is szólt:

– A tehetséggondozás és felzárkóztatás kiemelt részét kell, hogy képezze a pedagógiai programnak. Emellett fontos, hogy megszülessen egy átfogó terv az intézményünk már szükségszerű felújítására, valamint, hogy tudjunk eredményesen teljesíteni a számunkra érvényes pályázatokon. Ebben nagy lehetőséget látok, hiszen egy-egy jól sikerült pályázattal komoly forrásokat tudunk majd találni, ezek pedig segíthetik munkánkat. Ezért akarunk bekapcsolódni az Erzsébet-programba is, hiszen, ha minél több helyen ott vagyunk, annál színesebb az iskolánk élete is. Örömteli, hogy mindebben a partnerek a kollégáink.

A folyamatos innovációs törekvések mellett természetesen kiemelt helyen szerepelnek a „Móriczos hagyományok” képviselete. E helyen csak néhány eseményt említenék: Móricz-piknik, az évfolyamkoncertek és -hangversenyek, amelyek a város polgárai számára is nyitottak, látogathatóak.

A nevezetes Móricz-piknik: a szülők és a gyerekek is nagyon élvezik, együtt sportolhat a család, majd az osztályok közösen fogyasztják el, amit a szorgos szülők készítettek
Fotó: Hankusz Kálmán

 

A Móricz-iskola vezetője a szülőkre is számít, minderről így vélekedett a DH-kérdésésre: Mi a szülők nélkül nagyon gyengék lennék, sokat kapunk általuk és bízom abban, hogy mindezt sikerül meghálálnunk. Természetesen a szülőnek az iskolával együtt kell működnie, ám úgy érzem, mi szerencsések vagyunk, hiszen sokat segítenek a napi feladatokban az apukák és anyukák.

A Móricz tekintetében megkerülhetetlen a zenei nevelés fontossága... Büszkén mondhatom, hogy a reál-tantárgyak terén is jók a mutatóink, azaz számos szép sikert értünk el. Nem tankönyvet tanítunk, azaz igyekszünk már alsó tagozatban rászoktatni a gyerekeket, hogy játékos formában oldják meg a matematikai, logikai feladatokat. A sport terén sem lehetünk elégedetlenek, számos kiváló ifjú sportolóval büszkélkedhetünk, akik jól is tanulnak, emellett gyarapítják az intézményünk hírnevét. Hiszen nem csak a lelket és szellemet, hanem testet is edzésben kell tartani.

A tanév programjából csak néhányat említenék: számos témahetünk lesz, amely digitalizációról, a fenntarthatóságról és a pénzügyekről szól majd. Az oktatásügyi felméréseink jók, sőt büszkék lehetünk rá, azért dolgozunk a kollégákkal, hogy a Móricz továbbra is megtarthassa országos elismertségét.

Egy esőmentő piknik története

A móriczos piknikek mindig is az összetartásról szóltak/szólnak. Mindez ezen a szombaton sem volt másként. A szülői kosarakból előkerültek a bográcsoshoz szükséges alapanyagok és fűszerek. Számos osztályos asztalnál készültek az ízes hamburgerek, szendvicsek, pogácsák. Amíg a szülők a gasztronómiai érdekességekkel voltak elfoglalva, addig a szorgos diákság a tanpadban üldögélt szorgosan. A kötelező tanórák után a móriczosok levonultak és kezdődhetett az osztályok közötti futóverseny, amelynek több száz szurkolója akadt.

Az intézmény családi napja ezúttal is elérte célját, közelebb hozta a gondos szülőket és családokat, hogy az iskola tényleg egy élmény legyen.

Az intézményben megkerülhetetlen a zenei nevelés fontossága...

– Büszkék vagyunk erre a hagyományra, amelyet egyrészt képviselünk, gyarapítunk és reményeink szerint fejlesztünk is. A „zene az kell”, azaz a Kodály-módszer a Móricz egyik pillérét képezi. Örömteli, hogy városi, térségi, országos seregszemléken is nagyon sikeresek a Móricz-iskola kórusai, diákjai. Emellett ott vagyunk a város kulturális életében is, több közéleti eseményen is móriczosok énekelnek. Hangversenyeink, koncertjeink is szinte telt házzal működnek, azaz értékteremtő munkát végeznek a kollégák és ez számos szép sikert eredményez évről évre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában