állategészségügy

2018.09.27. 08:00

Kezdődik a rókák vakcinázása

A hétvégén kezdődik Magyarországon a rókák őszi, veszettség elleni immunizálási kampánya, közli tájékoztatójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nébih.

Pekarek János

A kampány szeptember 29. és október 14. között zajlik. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

Idén ősszel hazánk 41 970 négyzetkilométernyi területén (tehát majdnem az ország felén) végzi el a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. Az immunizációs program költségeihez az Európai Unió 75 százalékos társfinanszírozást biztosít Magyarországnak. A vakcinát tartalmazó csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a kezelendő területekre. A kezelt területek térképe és a vakcinázással érintett települések tájékoztató jellegű listája megtekinthető a Nébih internetes honlapján.

A térkép szerint a mostani beavatkozással az ország északkeleti, keleti, délkeleti és déli járásaiban szórják ki a vakcinákat.

A csalétek az ember számára kellemetlen szagú, annak belsejében, alumínium-műanyag kapszulában található a vakcina.

A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A fertőzés fő fenntartói hazánkban is a vörös rókák, ezért immunizálásuk különösen fontos állategészségügyi feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában