Katasztrófa-elhárítási vöröskeresztes gyakorlat

2018.09.28. 07:00

Természeti csapás a Vihar-szigeteken, nemzetközi segítség jött!

Természeti csapás a Vihar-szigeteken, nemzetközi segítség jött!  Nyolc ország vöröskeresztes szakemberei vesznek részt a Szalki-szigeti gyakorlaton.

Pekarek János

Orkánerejű szél, jégverés és özönvízszerű eső csapott le a Vihar-szigetek lakosságára: a folyók megáradtak, az embereket ki kell telepíteni a veszélyzónából, fel kell kutatni a sérülteket, megszervezni az ellátásukat, kezelésüket, biztosítani kell az életfeltételeket. Ez a feladat áll a Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti és válaszadási szervezetei előtt a Vihar-szigeteken – ami nem más, mint a dunaújvárosi Szalki-sziget. A katasztrófa pedig, ami a péntek reggeltől szombat délutánig tartó, harmincórás nemzetközi gyakorlat forgatókönyve szerint beavatkozásra kényszeríti a mentő erőket (elméletben) már meg is történt. Hiszen a Magyar Vöröskereszt csütörtökön reggel e-mailben fordult a régió országainak hasonló szervezeteihez, hogy ajánljanak fel szakcsapatokat a mentéshez.

Javában tartott a gyakorlat szervezése csütörtökön: Orosz Csaba tűzoltóparacsnok és Perge Kinga a Magor egyesülettől
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

 

A válaszok, sőt: a csapatok is megérkeztek azóta a Szalki-szigeti kempingbe, a gyakorlat helyszínére. Magyarországon kívül Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Bulgária, Bosznia, Horvátország és Szerbia szakemberei (és eszközei), a magyar katasztrófavédelem és tűzoltóság legénységét is beleszámítva mintegy ötszázan segítenek a feltételezett katasztrófa következményeinek elhárításában, tudtuk meg Sáfár Brigittától, a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi szakmai vezetőjétől.

Sáfár Brigitta, a vöröskereszt katasztrófavédelmi vezetője

Csütörtökön este a résztvevők még kaptak egy részletes eligazítást a gyakorlat lefolyásáról. Pénteken reggel viszont kiküldték a kárfelmérő csoportokat, megalakították a műveleti vezetési törzset, megkezdődött a lakosság kitelepítése, az eltűntek keresése, a vízből mentés, a sérültek ellátása, a pszichoszociális segítségnyújtás. A gyakorlat összekapcsolódik a Fejér Megyei Önkéntes Mentőszervezet, és a Dunaújvárosi Járási Mentőszervezet minősító gyakorlatával, fűzte az elhangzottakhoz Orosz Csaba tűzoltó alezredes, a helyi tűzoltóság parancsnoka. Mint mondta: pénteken 16 és 17 óra között, a gyakorlat részeként tűzoltó és műszaki mentő járművek konvoja vonul le a városon át a Szalki-, pardon: a Vihar-szigetekre.

Egyszemélyes, lánctalpas mocsárjáró a helyszínen

A katasztrófavédelem és a tűzoltóság közreműködésével költséghatékonyan, értékteremtő módon zajlik majd a gyakorlat és az együttműködés. Mentőeszközök és specialisták Különleges műszaki eszközök, díszletek, baleseti szimulációs szereplők is lesznek a gyakorlaton. Ahogyan az előkészítő fázis idején láttuk a kempingben, csónakok, mobilvezetési pont, quadok, jól megszervezett híradó hálózat és számítógépes rendszer segíti a gyakorlat lebonyolítását: még egyszemélyes, lánctalpas romjárót is láttunk. Akárcsak egy valódi repülőroncsot. De a legérdekesebbek talán a vöröskereszt aktivistái lesznek, akik a mentendő lakosságot, a sérülteket alakítják majd. Ők külön képzést kaptak erre a célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában