25 éve írtuk

2018.09.07. 12:00

Ansaldo: új cég Dunaújvárosban

Új olasz-magyar vegyes vállalat kezdte meg a működését a vasműben.

Pekarek János

Hivatalosan senki semmit nem mond: hát akkor kotrás – így szólt elődünk, A Hírlap első oldalas főcíme huszonöt évvel ezelőtt, 1993. szeptember 7-én. – Folytatja a kikötői öböl kotrását az a bajai kft., amely az év első felében a hajóutat mélyítette egészen a gabonasilóig. Annak dacára, hogy nem volt előkészítő megbeszélés, az önkormányzattal nem született egyezség a kotrás folytatásáról.

A bajai kotrógép egy 1995 nyaráig érvényes vízjogi engedély alapján maximálisan 2-2,5 méter iszapréteget emel ki a kikötői öböl északi, ötszáz méteres szakaszán. Másfélszer annyi zakót és öltönyt kell elkészítenie a jövő évben az Elit dunaújvárosi ruhagyárának, mint amennyit eddig csinált. A tőkeemeléssel betársult angliai Astra cég a termelésfelfuttatás érdekében augusztusban automatikával felszerelt új varrógépekre cserélte a régiek többségét, és számítógép vezérelt korszerű vasalógépeket helyezett üzembe. Ezzel nagyobb értékű fejlesztést hajtott végre, mint amennyi annak előtte történt a gyár életében. Olasz-magyar vegyes vállalatot alapít a Dunaferr Rt. és az olasz Ansaldo cég.

Az 1,67 milliárd forint alaptőkével létrejövő új részvénytársaság több száz új munkahely megteremtésével kecsegtet. A vegyes vállalat tevékenységi köre mindenekelőtt villamosenergetikai berendezések, gépek előállítására, valamint azok karbantartására és szervizelésére terjed ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában