Mint a szemünk fényére

2018.08.19. 13:00

A nyári melegben számtalan veszély fenyegeti a szempárt

Az előrejelzések szerint visszatér a kánikula és vele a szikrázó napsütés. Ez pedig a szemünknek nem túl jó hír, az UV-sugárzás köztudottan ellensége a szemnek. De nyáron nem csak ez a veszély fenyegeti látószervünket.

Balla Tibor

A szempillaspirál is baktériummal fertőzhet Fotó: pixabay.com

Magától értetődően a divat is szerepet játszik a napszemüveg kiválasztásában. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy az archoz jól illeszkedő, kellő UV-szűrést biztosító napszemüveget vásároljunk. A tartós UV-sugárzásnak kitettek számára a visszavert „szórt” sugárzás ellen is védelmet nyújtó, speciális „sport”-napszemüveg viselése ajánlott.

Fényvédőből érdemes vízállót választani

Az egyszerű sötétített üvegű napszemüvegek ráadásul bajt is okozhatnak, ugyanis a sötét üveg miatt kitágult pupillán át nagyobb mennyiségű káros sugárzás jut a szembe.

A fényvédő szerek jót tesznek a bőrnek, nem úgy a szemnek. Érdemes vízállót választani, amelyik nem csöpög le, amikor izzadunk vagy vízben vagyunk. Érdemes kezet is mosni a fényvédő szerek felvitele után. Vegyszerezett uszodavízzel, rovarirtó szerekkel vagy élővízzel való érintkezés után érdemes kimosni a szemünket.

A kánikulával együtt beindulnak a légkondicionálók is, amelyek a szemet nagyon gyorsan kiszárítják. Ilyenkor a szem viszketni kezd, gyulladt­nak tűnik, ezt pedig sokan hibásan antibiotikumos szemcseppel kezelik, ami tovább ront a helyzeten, még jobban szárítja a nyálkahártyát. Helyette érdemes műkönnyet használni. Fontos, hogy ne használjunk kamillateát, mivel az még jobban kiszárítja a szemet!

A szempillaspirál is baktériummal fertőzhet Fotó: pixabay.com

A strandok vizében többféle baktérium is megtalálható, dacára, hogy a vizet fertőtlenítőkkel kezelik. Ettől a könnyeink megvédenek, ám aki a strandolás utáni reggelen arra ébred, hogy a szeme túl sok váladékot termel, vélhetően olyan fertőzést kapott, amivel a könnyek már nem tudtak megbirkózni. Egy nap után már érdemes orvoshoz fordulni.

A nyári forróság kitűnő táptalajt biztosít a baktériumoknak a szaporodásra. A szempillaspirált érdemes ilyenkor a hűtőtáskában tartani, ugyanis a melegben a kórokozók gyorsan szaporodnak, és a következő használattal a szembe kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában