A város megbecsüli kórházát

2018.07.02. 19:50

Páratlan fejlődésen ment át a Szent Pantaleon Kórház az elmúlt nyolc évben

Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulójára emlékeztek a kórházban.

Pekarek János

A kórház Semmelweis-napi kitüntetettjeinek egy csoportja az ünnepi tudományos ülés után Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Ünnepi tudományos ülést rendeztek hétfőn délután a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet földszinti előcsarnokában a magyar egészségügy napja alkalmából: 1818. július 1-jén született Semmelweis Ignác.

Elismerés és megbecsülés

Az ünnepségen részt vett dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, Cserna Gábor polgármester, dr. Sürü Renáta jegyző, dr. Kovács Péter, a járási hivatal elnöke, dr. Varga Gábor, a kórházat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ közép-dunántúli térségi igazgatója is. Az ünnepség Tótin Katalin (zongora) és Tótin István (fagott) rövid koncertjével kezdődött, majd a városháza szóvivője, Pálfi Németh Tünde olvasta fel dr. Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének az egészségügyi dolgozóknak címzett üdvözletét. A miniszter a többi között hangsúlyozta, hogy Magyarország kormánya elismeri és megbecsüli az egészségügyben tevékenykedők áldozatos munkáját, folyamatosan dolgozik azon, hogy anyagi és erkölcsi megbecsülésük, munkakörülményeik javuljanak.

Megbecsül és támogat

Dr. Mészáros Lajos, a kórház főigazgatója ünnepi beszédében sorra vette azt a fejlődési utat, amelyet a 127 ezer embert ellátó kórház 2010-től kezdve bejárt. Mint mondta, mára egy korszerű, központi telephelyre koncentrált, új csúcstechnikákkal és ápolási eszközökkel rendelkező, lehetőségeihez képest jól gazdálkodó kórházat látunk, amelyet a város és környéke megbecsül és támogat. Közel hétmilliárd forint értékű pályázatot nyert el az intézmény az elmúlt nyolc évben, szinte felsorolhatatlanul sok korszerű berendezés beszerzése mellett épült egy új műtéti szárny, egyetemi oktató kórház lett az intézmény. Több olyan fejlesztés van folyamatban, amely tavaly még csak lehetőség volt, de megnyerték a pályázatokat és kezdődik a megvalósításuk. Több elismerésben is részesültek: másodszor is elnyerték a Medicina 2000 Fórum „Kiváló Városi Kórház” címét.

A kórház Semmelweis-napi kitüntetettjeinek egy csoportja az ünnepi tudományos ülés után Fotó: Hankusz
Kálmán / DH

 

Nem látott mértékű fejlődés

2012 óta az orvosok és ápolók folyamatos bérfejlesztésben részesülnek. 2016-ban minden eddiginél nagyobb, 26,5 százalékos bérfejlesztés történt, tavaly 12 százalékos, idén további 8 százalékos bérfejlesztés volt. Tavaly a dolgozóik negyedét érintette a kötelező minimálbér és garantált bérminimum emelése, ennek fedezetét, összesen 210 millió forintot az intézmény megkapta a központi költségvetésből. Hozzátette: a dunaújvárosi kórház 171 orvosi állásából csak 16 nincs betöltve, ami a városi kórházak között párját ritkítja. Dr. Varga Gábor a fenntartó nevében az évtizedek óta nem látott mértékű fejlődésre emlékeztetett. Megjegyezte: Semmelweis a világ tíz legjobb orvosa közé tartozik. Kijelentette: a tudást alapvető fontosságúnak kell tekinteni. Cserna Gábor polgármester beszédében hangsúlyozta: július elseje az egészségügyben és a közigazgatásban dolgozók ünnepe is.

NAGY ÉRTÉKŰ MRI A KÓRHÁZNAK

 

 

 

 

 

 

 

A Semmelweis napon dr. Galambos Dénes Dunaújváros és térsége területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa fontos bejelentést tett. Mindenek előtt megköszönte az ünnepi alkalom kapcsán az orvosok, ápolók és valamennyi kórházi dolgozó áldozatos munkáját, majd dr. Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter az eseményen felolvasott köszöntő leveléhez kapcsolódva elmondta: lehetőség fog nyílni arra, hogy a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház egy nagy értékű MRI készüléket szerezhessen be. Emlékeztetett arra is, hogy két és fél éve működik már a korábban széles körű összefogás eredményeként és európai uniós támogatás segítségével megvásárolt CT berendezés, amely sikeresen járult hozzá többek között a nagyfokú diagnosztikus pontosság biztosításához. Az MR diagnosztika manapság már az orvostudomány olyan speciális eszközévé vált, ami nagyban segít a diagnózis felállításában és a terápia meghatározásában. Ez a vizsgálat jelenleg az egyik legpontosabb radiológiai eljárás. Ennek alkalmazásával nem kell majd térségünkből ilyen vizsgálatokra más kórházakba küldeni a betegeket, hanem ezek helyben elvégezhetőek lesznek.

Várkonyi Zsolt

Kinevezések

Mint mondta: bár 2013 óta nem a városhoz tartozik a kórház, a város vezetésének egyértelmű politikai feladata, hogy saját intézményének tekintse. Beszélt Semmelweis nehéz életéről, és arról, hogy a világszerte ismert magyar orvosnak nem véletlenül áll szobra a chicagói sebészeti múzeumban. Az ünnepségen adták át az új főorvosok kinevezését is: dr. Szakács Ildikónak (szemészet), dr. Tóth Máriának (neurológia). Adjunktusi kinevezést kapott dr. Finta Lehel neurológus, dr. Soós Zita urológus, dr. Szabó Ignác infektológus, belgyógyász, dr. Veszprémi Tibor urológus.

 

Szilágyiné dr. Tóth Erikát, a központi műtő vezető főorvosát, Gyeneiné Takács Mária epidemiológiai szakápolót, Németh Józsefné munkaügyi előadó csoportvezetőt Szent Pantaleon Emlékéremmel tüntették ki. Főigazgatói dicséretet kapott dr. Kercso Anca Nicoleta. Orvosigazgatói dicséretben részesült dr. Apáti Erzsébet. Ápolási igazgatói dicséretet kapott Solymosy Piroska. Gazdasági igazgatói dicséretben részesült Fülöpné Bráz Klára. Kiváló Dolgozó lett dr. Kővágó Levente infektológus főorvos, dr. Kiss Károly szemész főorvos, dr. Szűcsné Takács Andrea a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főnővér-helyettese, Gerényi Mihályné aneszteziológiai szakasszisztens, Csordás Józsefné ápoló, pszichológia, Frittmann Anna ápoló, traumatológia, Tóth Andrea, gyógy­masszőr, Boldizsárné Kun Julianna, osztályos adminisztrátor, sebészeti osztály, Oláh Zoltánné gondnok, adminisztrátor, Vágó Sándor központifűtés- és csőhálózat-szerelő, Kovács Ferencné raktáros.

 

Az ünnepi tudományos ülés végén Szilágyiné dr. Tóth Erika tartott előadást az antibiotikumok és a fertőzések közötti harcról és annak hatásairól. Ezután felolvasták azok nevét, akik valamilyen szakképesítést szereztek az elmúlt évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában