továbbképzés

2018.07.19. 07:40

Külföldre utaznak tanulni

A tanultakat átadják a pedagógusoknak

Balla Tibor

Nyugat- Európába utazik a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma négy pedagógusa a nyáron, hogy továbbképezhessék magukat, majd a tapasztalataikat átadják itthon maradt kollégáiknak.

Ambrus Diána gyógypedagógus is részt vesz a pályázatban. Fotók: Hankusz Kálmán

Az Erasmus program pályázata külföldi továbbképzéseket biztosít az Európai Unió országaiból érkező tanároknak. Dunaújváros több intézményéből is utaztak már ki, és a Lorántffy pedagógusai, Pocsainé Varga Veronika tagintézmény-vezető, Verasztóné Zsiga Orsolya, informatikatanár, Ambrus Diána gyógypedagógus és Horog Zoltán, matematika-informatika tanár is úgy gondolták, nem maradhatnak ki egy ilyen lehetőségből. Minden pályázatnak van egy központi célja, ami a Lorántffy esetében a lemorzsolódás csökkentését célzó továbbképzések voltak. Mind a négy kolléga utazása ebbe az irányba mutat. Ambrus Diána, Angliába, Canterburybe utazik a többiekhez hasonlóan két hétre, ahol azt tanulmányozza majd, hogy ott hogyan működik a sajátos nevelési igényű tanulók (SNI) integrációja. Bízik benne, hogy az általa ismert módszereknél jobbat fog találni. Kissé nehezíti tanulmányútjukat, hogy a nyári szünet idején az iskolai oktatásba betekinteni nem tudnak majd, de nagyon sok programot kínálnak számukra. Horog Zoltán Scarborough-ba utazik Diánával egy időben, ő egy módszertani továbbképzésen vesz részt dél-Angliában, ugyancsak az SNI-s gyerekekkel kapcsolatban. Erre nagy szükség van, mert azon túl, hogy a Lorántffyban nagyobb arányban vannak jelen, évről évre nő a jelentkezők száma. Verasztóné Zsiga Orsolya nyelvi képzésre jelentkezett, az angol képességeit szeretné fejleszteni anyanyelvi környezetben. Pocsainé Varga Veronika Firenzében egy „boldog iskola” vezetőképzésen fog részt venni, azaz a tanári kiégés megelőzésének lehetőségeit tanulmányozza.

Horog Zoltán, matematika-informatika tanár szerint is kiváló lehetőség

Amikor visszatérnek, kötelezően át is kell adniuk a tanultakat iskolai, de városi szinten is előadásokon, konferenciákon az itthoni kollégáiknak. A Lorántffy iskola pedagógusai a lemorzsolódás ellen küzdenek külföldi példák nyomán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában