Independence Day

2018.07.08. 09:00

Az amerikaiak egyik legnagyobb ünnepe

Philadelphia Immár 242 éve ünneplik az USA-ban az önálló államalakulat létrejöttét július 4-én, a Függetlenség napján. A hozzá kötődő történelmi emlékhely a leglátogatottabb nevezetességek közé tartozik.

Tóth Sándor

Az Independence Day – ahogyan ők hívják – a legfőbb amerikai nemzeti ünnep. Ezen a napon hirdették ki a Függetlenségi Nyilatkozatot, amelyben az USA Brit Birodalomtól való elszakadását, egyenlőségét és szabadságjogait deklarálták. Az évforduló minden évben a legvidámabb közösségi/családi ünnep, felvonulások, grill- és barbecue-partik, baseballmérkőzések kísérik. A nap pedig emlékezetes attrakcióval, tűzijátékkal zárul.

A 242 éves történelmi jelentőségű esemény, vagyis a Függetlenségi Nyilatkozat megvitatásának, elfogadásának és aláírásának egykori helyszíne a philadelphiai Függetlenség Csarnoka 1979 óta a Világörökség része. Említésre méltó, hogy ugyanitt fogadták el 1787-ben az USA alkotmányát George Washington elnökletével. Az 1732 és 1753 között épült, templomtoronnyal ellátott György-korabeli stílusú vöröstégla-épület – a régi városháza és a kongresszusi terem keleti és nyugati szárnyrészével együtt – az USA 1948-ban létrehozott Nemzeti Történeti Parkjában található sok más nevezetességgel együtt. Az Edmund Woolley tervei alapján emelt kétszintes épületegyüttes eredetileg a pennsylvaniai gyarmati kormány székhelye volt. A tornyát a 943 kilogrammos Szabadság-harang megtartására tervezték, ám mivel az megrepedt, ezért ma a másolata, a Centenáriumi harang helyettesíti. A jelképnek számító Szabadság-harang a szomszédos üvegpavilonban látható.

A 242 éves történelmi jelentőségű esemény, vagyis a Függetlenségi Nyilatkozat megvitatásának, elfogadásának és aláírásának egykori helyszíne a philadelphiai Függetlenség Csarnoka 1979 óta a Világörökség része. Fotó Wikipédia

 

Az Egyesült Államok „szülőhelyeként” számon tartott Függetlenség Csarnoka ma az egyik legvédettebb történelmi emlékhely, csak külön idegenvezetéssel látogatható. Nemzeti jelkép szerepét a fizetőeszközökön való ábrázolásával is hangsúlyozzák, felkerült a 100 dolláros hátoldalára és a féldolláros pénzérmére is.

Az amerikai történelem alapító atyák (jobbra) néven tartja számon az Amerikai Egyesült Államok azon politikai vezetőit, akik aláírták a Függetlenségi Nyilatkozatot. Fotó: Wikipédia

Az eredeti Függetlenségi Nyilatkozatot nem Philadelphiában, hanem a washingtoni Nemzeti Archívumban őrzik az USA történetének és jelenének sok más fontos iratával, alapdokumentumával, fotókkal és videofelvételekkel együtt. Az 1934-ben létrehozott intézmény látogatható, jelenlegi kiállítása a The Public Vaults címen több mint 1000 memorizált eredeti és másolt dokumentumot mutat be.

Az USA legközismertebb szobra, jelképe a Szabadság-­szobor. Viszont kevésbé ismert a kapcsolata a Függetlenség napjával. A szobor ötlete a franciáktól származik, nevezetesen Édouard René Lefebvre de Laboulaye történésztől és politikustól. Az ő javaslatára kezdeményeztek vitát arról, hogy az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatának centenáriumára Franciaország szobrot ajándékozzon az USA-nak. A hatalmas, 46 méter magas szobor 47 méter magas homokkő talapzaton áll New York kikötője előtt a Hudson folyó torkolatánál, a Szabadság-szigeten. A rézből készült, egyik kezében könyvet, a másikban fáklyát tartó, nőként ábrázolt óriási műalkotás – a Szabadság – Frédéric Auguste Bartholdi francia szobrász munkája, de elhelyezésének strukturális megoldásába Gustave Eiffel is besegített. A közadakozásból és egyéb forrásokból készült szobrot a pénz összegyűjtése és a munkálatok elhúzódása után végül 1886-ban avatták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában