A sportág jelenlegi nagyágyúi is itt voltak

2018.07.02. 07:00

Ötödik Aquarius Triatlon verseny – Ahol mindenki győzhet

Immáron ötödik alkalommal gyűrkőzött neki több száz sport­ember az Aquarius Triatlon versenynek vasárnap reggel az alsó Duna-parton. Remek hangulat, kiváló teljesítmények és igazi sportélmény jellemezte a komoly erőpróbát.

Szabó Szabolcs

Akit a családi szurkolócsapat így támogat, annak nincs lehetetlen egy triatlonversenyen

Szombaton délelőtt főként heves széllökéssel érkező gyenge hidegfront jelentett némi nem várt feladvány a rutinos szervezőcsapatnak, amely a triatlonpálya tökéletes felépítésével foglalatoskodott. Az úszásnak helyet adó dunai öbölben két nap alatt közel két métert emelkedett a vízszint, a jósok pedig inkább tavasz végi, napos időjárást prognosztizáltak vasárnap reggelre.

Garami Kata, Kovács István és gyermekük, valamint Magyar Norbert szakértő és Boronkay Péter

Ez pedig be is jött, az aktív sportmozgásra motiváló 21 fokos Dunában merülhettek a triatlonisták. A klasszikus Ironman-táv felét teljesítőknek 1900, míg a negyedtávosoknak 950 métert kellett tempózniuk a hűs habokban. A papírformának megfelelően szinte egyből a mezőny elejére úszott a sportág egyik hazai nagysága, Flander Márton, a bajaiak spílere, a hölgyeknél pedig Horváth Lilla, a 575 Team versenyzője lépett el a társaktól. A dunai úszkálás után jöhetett a kerékpáros depózás, majd bringára pattantak az urak és a hölgyek. A féltávosoknak 90 kilométert, amíg a negyedelőknek 45 kilométert kellett letekerniük, nehezítve egy 10 fokos emelkedővel, amely ez­esetben a Sikló utat jelentette.

A sportág egyik legendás edzője, agytrösztje dr. Zakariás Géza
Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A versenyt számos önkéntes hathatós segítségével lebonyolító Dunaújvárosi Triatlon Sportegyesület is szép számú versenyzőt küldött harcba, így a hazai szurkolóknak is volt kikért szorítani. A bőséges névsorból most csak néhány kiemelkedő sportolót említünk: Füzesy Dávid, Pötör Zoltán, Máltesics Tamás, dr. Boda Viktória és a korábbi magyar női vízilabda-bajnok Zsámbok Lili. Mellettünk gyors tempóban számos jelenlegi és egykori legenda is gyűrte a kilométereket.

Akit a családi szurkolócsapat így támogat, annak nincs lehetetlen egy triatlonversenyen

Ott volt a mezőnyben például Boronkay Péter, a kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok magyar para­triatlonista, dr. Zakariás Géza, a sporttudományok doktora, a szövetség korábbi szakmai vezetője, valamint a 74 éves Frőlich Henrik. A szokásoknak megfelelően a kerékpározás azért elosztotta a mezőnyt, a záró számra, azaz a futásra (féltáv: félmaraton, negyedtáv: 10,5 km) a mezőny eleje még együtt maradt, így bőséggel jutott izgalom a véghajrára is. A leglényege: a férfiak féltávos versenyét Flander Márton Európa-bajnok nyerte, amíg a hölgyeknél Horváth Lili diadalmaskodott. Természetesen a legjobbak befutói után is volt miért szurkolni. Mint ahogy azt Magyar Norbert, a sportág nagy ismerője és egyben az Aquarius Triatlon szpíkere is megfogalmazta, itt mindenki főként önmagát győzi le.

Nem habkönnyű strandélmény a dunai öbölben

Ennek szellemében minden energiájukat mozgósították a még pályán lévő triatlonisták. Akikhez délután 14 órakor becsatlakoztak a futók is, hiszen a szervezők egy betétszámmal kedveskedtek a helyi futóközösségnek. A 21 induló versenyzőnek egy könnyed félmaratont kellett teljesíteniük, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy talán kedvet kapnak majd a másik két sporttevékenységhez, azaz a kerékpározáshoz és az úszáshoz, és jövőre már talán a triatlonisták számát gyarapítják majd.

A férfi és vegyes váltóverseny dobogósai – csapatszellem és összetartás a legjavából

A jelenlegiek azonban hatalmasat küzdöttek. Jutalmuk ezúttal sem maradt el: a hűsítők és frissítők után egy kiváló gulyásleves mellett értékelhették az Aquarius Triatlon idei kiadását a sportolók. A verseny az ünnepélyes díj­átadással zárult, a részletes eredményeket lapunk keddi számában közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában