a gyermekkönyvtár táborának vendége

2018.06.24. 15:30

Vig Balázs – Civilben meseíró, egyébként kalózkapitány

Tegnap ért véget a kalóztábor a gyerekkönyvtárban. Az egyhetes martalócbuli záróvendége a könyvtárban már több alkalommal megfordult gonosz író és szimpatikus kalózkapitány, Vig Balázs író volt.

Tóth Alexandra

Vig Balázs a Puszirablók című kötetéből olvasott fel a táborozó gyerekeknek a könyvtárban Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Újra egy mesés univerzumba kalauzolta el Marcsi néni azokat a gyerkőcöket, akik a gyermekkönyvtár által meghirdetett kalóztábor fedélzetén hajóztak a múlt hét folyamán. A tábor minden napján voltak a névadó tematikához kapcsolható feladatok és programok, a könyvtárosoktól már jól megszokott kreatív módon kitalálva. A terem falát a kis kalózok kincsestérképei díszítik, és kiáltvány hirdeti a zord kalóztörvényeket.

Vig Balázs a Puszirablók című kötetéből olvasott fel a táborozó gyerekeknek a könyvtárban Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ebbe a mesés környezetbe jött el Vig Balázs, hogy egy interaktív foglalkozással egybekötött felolvasással tegye még igazibbá az élményt. Balázs rendszeres vendég a könyvtárban, gyakran tart hasonló foglalkozásokat országszerte több kulturális helyszínen is. Gyermekköteteit a friss, mai, olykor kifejezetten szókimondó stílus jellemzi, igazi alapolvasmányok vagány, talpraesett irodalomkedvelő gyerkőcök számára. Ezúttal a tábor tematikájához szorosan kapcsolódó Puszirablók kötetet hozta el magával, hogy részleteket meséljen el belőle Szeretke hercegnőről, akit a Panelpalota fürdőszobájából egyenesen a kád lefolyóján keresztül rabolt el egy kalózhajó. A mesemondásba még a könyvtáros Orsi nénit is bevonta és „elvarázsolta”, hogy az általa felolvasott, idős néni szájából elhangzó sorok valóban kellően öregesen hangozzanak, amit persze harsány kacagással értékelt a hangos, de nagyon érdeklődő közönség.

 

A konkrét irodalmi program csak hab volt a tortán, mert mielőtt előkerültek az író kötetei, Balázs kalóznak öltözve először kellőképpen felkorbácsolta a kedélyeket, sőt, még el is rabolta az egyik táborozót, és Rettenetes Rőtszakállú Kapitánnyá változtatva tért vele vissza a Kevin nevét skandáló közönség sorai­ba. Az interaktív irodalmi óra dedikálással ért véget, a gyerekek hosszú sorokban várták az autogramkártyájukat, amit maga a kalózíró, Vig Balázs írt alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában