huszonöt éve írtuk

2018.06.29. 10:00

Városunkba látogattak a Mesteriskola építészei

A Vasmű út volt a középpontban.

Pekarek János

A Junior Cipőgyár ezekben a napokban versenyt fut az idővel – írta huszonöt évvel ezelőtt, 1993. június 29-én címlapján elődünk, A Hírlap. – Legkésőbb a hét végéig ugyanis egyezségre kell jutniuk azokkal a cégekkel, amelyeknek nem tudott fizetni termékeiért és szolgáltatásaiért, s ezért öncsődöt jelentett. Összesen negyvenöt hitelező követelhet 106 millió forintot a cipőgyártól, a bankokon, a társadalombiztosításon és az adóhatóságon kívül jelentős összeggel, mintegy harmincmillió forinttal a beszállítóknak, az alapanyag­gyártóknak és a közüzemeknek is tartozik a cég. A csődegyezség megkötésére július 5-én kerül sor. A tét: ha nem sikerül megállapodniuk a feleknek, akkor valóban csődöt jelent és felszámolják a Juniort.

Dunaújváros idegenforgalmi szempontból figyelmet érdemlő adottságait, létesítményeit mutatja be ma, munkamegbeszélés és városnéző séta keretében Almási Zsolt polgármester, és Horváth István, a Dunaferr Dunai Vasmű elnök-vezérigazgatója Téglássy Tamásnak, az Országos Idegenforgalmi Hivatal elnökének. A vendéglátók bemutatják a Duna-partot, a szoborparkot, a kempinget, a szabadstrandot.

A szocreál építészet ma már értékként számon tartott hazai alkotása a Vasmű út a rendelőintézettől a Martinász szoborig. Mit szabad, mit érdemes változtatni ezeken az épületeken, hogy hálás legyen, s ne nehezteljen érte az utókor? Ezeket a kérdéseket városunk főépítésze, Páli Zsuzsa tette fel a Mesteriskola Dunaújvárossal ismerkedő építészeinek, akik körbejárták a kritikusan bemutatott városrészt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában