a világ, egy speciális objektíven keresztül

2018.06.06. 11:30

Fotókiállítás nyílt a Móra Ferenc diákjainak munkáiból

Rendhagyó fotókiállítás nyílt a Móra Ferenc Általános Iskola és EGYMI tanulóinak munkájából. A fiatalok hónapokon keresztül ismerkedtek meg a fényképkészítés művészetével.

Tóth Alexandra

A kiállító lányok és középen Somogyi Kata fotográfus-grafikus Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A kiállítást Alpekné Major Viktória, az iskola igazgatónője nyitotta meg, majd a rövid köszöntő után átadta a szót Somogyi Katának, a kiállítás ötletgazdájának.

Rengeteg szeretetet

Kata a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia szakos hallgatója. Dunaújvárosi származású, a mórásokat onnan ismeri, hogy ő maga a közeli Rudasba járt, innen volt rálátása arra, hogy a szomszédos intézményben tanuló, speciális igényű gyerekeknek milyen nehéz a sorsuk az elfogadás tekintetében. Sokan nem értik őket, tartanak tőlük, pedig rengeteg szeretetet képesek adni. Kata azt tapasztalta, hogy amíg a társadalom nagy része bizalmatlanul áll az idegenekhez, ezek a gyerekek, ha egy kis figyelmességet, toleranciát éreznek, óriási pozitív energiabombát adnak cserébe.

A kiállító lányok és középen Somogyi Kata fotográfus-grafikus Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Nem gyanakszanak senkire, nincs bennük ellenérzés, csak őszinte érdeklődés. Pontosan ez motiválta Katát abban, hogy elindítsa fotósszakkörét, amelynek során heti egy alkalommal összeült a jelentkezőkkel, s az ő nyelvükön beszélve megtanította nekik a fotográfia könnyebben elsajátítható alapjait. Kezdetben tizenöt jelentkező járt a szakkörre, végül egy, hat lányból álló, vegyes korosztályú csapat maradt. A közös munka során használtak tükörreflexes gépet, de fotóztak telefonnal és tablettel is. Kata fontosnak tartja, hogy a diákok lássák, mi mindent lehet kihozni egy jól ismert, mindennap használt eszközből.

A kiállított képek hónapok munkáját tükrözik

 

Magas szinten

A lányokat kifejezetten érdekelte a technika és a témák is: portrékat, valamint a tavasz jegyében virágokat fotóztak elsősorban. A tavaszi szünetben otthon is gyakoroltak, házi feladatként készítettek önálló fotókat. Kétféle művész van – meséli Kata – az egyik zsigerből alkot, a tehetség és a fogékonyság – a művészet valamely ágazata iránt – a vérében van. A másik az, akiben él az érdeklődés, s szervezett tanulási folyamatokon keresztül képes magas szinten elsajátítani valamit. Arra volt kíváncsi, vajon hogy működnek ezek a tanulási folyamatok a speciális nevelési igényű tanulóknál, akad-e köztük olyan, akinek sikerült rátalálni rejtett tehetségére. Nem csalódott, a közös munka eredményeként szép képek születtek Madácsi Réka, Tercsi Barbara, Liber Niki, Horváth Zsófia, Posta Vanessza és Juhász Nikolett munkájából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában