MIKORTÓL SZÁMÍT KERESKEDELMI CÉLÚNAK AZ UTAZTATÁS?

2018.06.24. 10:15

Mire érdemes figyelni állati utazás előtt?

Az országból való kivitelükkor érdemes néhány dologra odafigyelni a kutyák, macskák, görények és egyéb, kedvtelésből tartott állatok kereskedelmi és nem kereskedelmi célból történő szállítása kapcsán.

S. Töttő Rita

Mit jelent a kereskedelmi célú utaztatás és mit a nem kereskedelmi? – tettük fel a kérdést Krebsz Máténak, a fehérvári állatkórház orvosának, aki így fogalmazott:

– Nem kereskedelmi célú utaztatásról akkor beszélünk, ha a mozgás nem irányul sem az állat eladására, sem pedig a tulajdonjog átruházására – beleértve például az ajándékozást, az új tulajdonoshoz történő ingyenes elhelyezést. Fontos kitétel még, hogy az állatok darabszáma nem haladhatja meg az ötöt.

Kiderült, kereskedelminek minősül azonban a „mozgatás”, vagyis utaztatás, ha az állatok darabszáma meghaladja az ötöt, függetlenül annak céljától. Ennek egyszerű oka az, hogy ne lehessen az egyébként kereskedelmi célú állatszállításokat nem kereskedelmi célúnak feltüntetni. Kivételt képez ez alól a kiállításon, versenyen, sportrendezvényen történő részvétel, amennyiben az dokumentációval bizonyítottan igazolható (vagy az ilyen eseményekre történő felkészülés) a 6 hónapnál idősebb állatok utaztatása esetén.

Az utazást állataink esetében törvény szabályozza Fotó: shutterstock

– Az állatot, állatokat a tulajdonos vagy az általa írásban feljogosított személy kísérheti, valamint transzponderrel, azaz mikrocsippel meg kell jelölni. Amennyiben nem a szabványnak megfelelő transzponderrel van ellátva az állat, akkor azonosság-ellenőrzéskor a tulajdonosnak vagy az állattal utazó személyek kell a rendelkezésre bocsátania a transzponder olvasásához szükséges eszközt – tette hozzá a szakember.

Utaztatáskor az is fontos, hogy az állatnak érvényes veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. Lényeges továbbá, hogy az állatnak a vakcina beadásakor legalább 12 hetesnek kell lennie. Az állatorvos rávilágított: a vakcinázás érvényessége az immunitás kialakulásától kezdődik, ami az alapoltás gyártója által előírt vakcinázási protokoll befejezésétől számított legalább 21 nap.

Az állatok utaztatásáról bővebben az Európai Parlament és az Európai Tanács 576/2013/EU rendelete, valamint a 92/65/ EGK tanácsi irányelv rendelkezik. Érdemes a tervezett utaztatás előtt ezt átolvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában