Fogvatartottak a kertben

2018.06.20. 07:00

Elítéltek dolgoztak a dunaújvárosi idősek otthona udvarán

Különös látványban lehetett részük tegnap délelőtt a Batsányi utcaiaknak, ugyanis az idősek otthona udvarán kutyás fegyőrök felügyelete mellett elítéltek dolgoztak. Mint kiderült, jóvátételi munka keretében.

Balla Tibor

Ennek alapja egy európai uniós forrásból megvalósuló, a Fogvatartottak reintegrációja elnevezésű kiemelt projekt, amelynek fő célkitűzése a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetést töltő elítéltek, az előzetes letartóztatás alatt álló személyek, valamint a kényszergyógykezeltek társadalmi és munkaerőpiaci reintegrációjának elősegítése, és az elkövetők bűnismétlési kockázatának csökkentése.

Az esélyek javításáért

A program teljes ideje alatt ez a fogvatartottak több mint egynegyedének, 4600 főnek a bevonását jelenti, akik közül 1800 fogvatartott vehet részt kompetenciafejlesztő foglalkozásokon, 1100-an pedig piacképes szakmát tanulhatnak. Emellett 1000 hozzátartozó számára is biztosít a projekt humánszolgáltatásokat, elősegítve munkaerőpiaci esélyei­nek javítását és a szabadult családba történő mind zökkenőmentesebb visszafogadását. Miután ez többek között azt is jelenti, hogy közvetlenül találkozhatnak hozzátartozóikkal, megölelhetik gyermekeiket, jelentős motivációt jelent a fogvatartottaknál.

A jóvátétel célja az okozott sérelem, kár szimbolikus helyreállítása. Erre az elítéltek önként jelentkeznek Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Növekedhet a felelősség­érzet

A 2016. október 1-jén elindult és 2020. június 30-ig tartó programba ez év május 31-ig bevont fogvatartottak száma elérte a 2189 főt, a kompetenciafejlesztő csoportfoglalkozásokat 285 fő végezte el és 347 fő fogvatartott hozzátartozóját is bevonták a programba. Május végéig 5 büntetés-végrehajtási intézetben 11 jóvátételi programot bonyolítottak le. A jóvátételi programba a fogvatartottak önként jelentkeznek. A jóvátétel célja az okozott sérelem, kár szimbolikus helyreállítása. A jóvátételi munka során az elkövetőben megerősödhetnek az empátiás érzelmek, növekedhet a felelősség­érzet, erősödhet a tettekkel való szembenézés, a következmények viselésének igénye, mely mind hozzájárulhat a reintegráció sikerességéhez.

A délelőtt folyamán megtisztult, megszépült az idősek otthona kertje

 

Óriási segítség

A jóvátételi munka során nagy hangsúlyt kapott az egyén motivációja, értékrendje. Ennek sikerét jól mutatták Czukor István szavai, aki 28 hónapja van a börtönben. Ő azért tartja jónak ezt a programot, mert így nemcsak szavakkal, de tettekkel is bizonyíthatja, hogy meg tud változni az ember. Jó magaviseletért jövő októberben helyezhetik feltételesen szabadlábra, és mivel már másfél éve bőrdíszműves-­képzésen vesz részt, ezzel a szakmával jó esélye van, hogy elhelyezkedjen a munkaerő­piacon.

A tegnapi jóvátétel célja az éppen felújítás alatt álló idősek otthona elhanyagolt kertjének szebbé tétele volt, ami Gyöngyösiné Hoffer Szilvia, a Gondozási Központ vezetője szerint óriási segítség volt nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában