A kábítószer-ellenes világnapon

2018.06.26. 14:00

Kerekasztal-beszélgetés – Bűnmegelőzésről és drogprevencióról Dunaújvárosban

Orgovány Zoltán, a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (DBKEF) elnöke kötetlen sajtóbeszélgetésre invitálta szerkesztőségünket, amelynek apropóját az adta, hogy június 26. a kábítószer-ellenes világnap, valamint az, hogy éppen egy éve alakult a DBKEF.

Balla Tibor

Orgovány Zoltán vezetésével a DBKEF dolgozik tovább Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A beszélgetésen részt vett Lő­rinczi Konrád, a Dunaújváros közbiztonsági és társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke, Suszter Tamás rendőr alezredes, rendőrkapitány, Or­go­vány Zoltán, a DBKEF el­nöke, Kiss Dénes rendőr őrnagy, bűnmegelőzési alosztályvezető, Németh Miklós rendőr alezredes, közlekedési osztályvezető, Czere-Ambrus Mária, az MRE Újváros Drog­ambulancia vezetője, Kleinné Németh Judit, az Egészségmegőrzési Központ vezetője és Szabó Ádám, a DBKEF titkára.

Orgovány Zoltán vezetésével a DBKEF dolgozik tovább
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Orgovány Zoltán elmondta, Magyarországon 1997 óta tartják a kábítószer-ellenes vi­lágnapot, hogy a prevención keresztül csökkentsék a fogyasztást, amely világszinten mintegy kétszázmillió embert érint. Mint mondta, éppen egy évvel ezelőtt, a világnapon szavazta meg Dunaújváros közgyűlése, hogy újjáéleszti a kábítószerügyi egyeztető fórumot, kiegészítve tevékenységüket a bűnmegelőzéssel is. Mivel a hetedikes korosztálytól a fiatal felnőttekig terjed azoknak az életkora, akiket szeretnének elérni, munkájuk erősen kötődik a tanévhez.

Világszinten mintegy kétszázmillió embert érint a fogyasztás

Suszter Tamás, Dunaújváros rendőrkapitánya a fiatalokat érintő nyári veszélyekről szólt, beleértve a közlekedésrendészeti, a bűnügyi és a kábítószerrel kapcsolatos fenyegetettséget is. A biztonságos szórakozásért pár alapszabályt érdemes betartani. Mindig csak olyan társasággal menjen szórakozni, akikben megbízik, és soha ne hagyja őrizetlenül a poharát! Mondjon nemet, ha tiltott szerrel kínálják, és a társaságot is hagyja ott. Ha csak lehet, ne egyedül menjen haza, és kerülje a sötét, kietlen helyeket, de a legjobb, ha taxival indul hazafelé. Az alapvető szabályok közé tartozik, hogy táskát, értéket ne hagyjon őrizetlenül, csak annyi készpénzt vigyen magával, amennyi szükséges, a bankkártyát pedig semmiképpen ne tartsa a PIN-kóddal egy helyen!

Orgovány Zoltán, a DBKEF elnöke beszélgetésre hívta össze a bűnmegelőzési terület szakembereit Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Fő szabályként említette, hogy az új pszichoaktív anyagoknál soha nem tudni, mi az a szer, amit bevesznek, hogy mire ébrednek, ha egyáltalán felébrednek. A „fejlődés” olyan gyors, hogy amíg az első szintetikus marihuána hatóanyag-tartalma még megegyezett a természetes anyagéval, addig ma már 163-szorosa annak. Külön nehézségként említette, hogy a környező országok közül sokban nem büntetik ezek használatát, így nagyon könnyű hozzájutni, és interneten is sok helyen rendelhetők néhány száz forintért ezek az úgynevezett biofüvek. Kiemelte a szülők felelősségét, akiknek fel kell készíteniük gyerekeiket a veszélyek megelőzésére, ugyanis Fejér megyében is több halálos áldozatot követelt már. Ráadásul hatását tekintve úgy működött, mint a patkányméreg, belső vérzések következtében súlyos fájdalmak közepette halt meg a fogyasztó. Mint mondta, ezeknek az anyagoknak az élet­tani hatásait még az előállítók sem ismerik, soha senki nem tudhatja, milyen anyagot visz be a szervezetébe. Kiemelt példaként említette azokat az amerikai fiatalokat, akik egy házibulin bedrogoztattak egy lányt, akit mind a négyen megerőszakoltak, majd az erről készült felvételt közzétették a világhálón, aminek következtében a lány később öngyilkos lett. Az amerikai bíróság mind a négyüket életfogytiglani börtönre ítélte, így az eset öt ember életét tette tönkre.

Komoly lépések

Külön figyelmet szentelt az idősekkel kapcsolatos bűncselekményeknek, amelyek megelőzésében már komoly lépéseket tettek a város közgyűlésével, a polgárőrökkel közösen, amikor a földszinti lakásokba nagy mennyiségű ablakriasztót helyeztek el. Ezen a fórumon is köszönetet mondott az akcióban részt vevő polgárőröknek. Mint kiemelte, ennek az akciónak nemcsak a bűnmegelőzés volt a célja, hanem az is, hogy foglalkozzanak az idősekkel. Úgy látja, hogy vágynak pár jó szóra, egy kis figyelemre, és ezt a bűnözők ki is használják. Amíg egyikük szóval tartja az idős embert, addig társa kifosztja a lakást. Igyekeznek a hozzátartozókat is bevonni a programba, hogy megelőzzék ezeket a bűncselekményeket. Ezek megelőzésében nagy segítséget jelenthet az országos lépcsőházőr program, amelyben a lépcsőházakat szerelik fel kamerával, illetve a dunaújvárosi lakásőr program, amelyben az érintett lakásokat látják el megfigyelőkamerákkal.

Droghelyzet

A rendőrkapitány kijelentette, szívügye a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények felderítése. Felidézte, hogy a 2010-es években, amikor az új pszichoaktív anyagok megjelentek, a kábítószer­piaci részesedésük elérte a 60 százalékot is, ezzel szemben a mai lefoglalási adatok alapján ez a részesedés már csak 30 százalékra tehető, a maradék a klasszikus kábítószerekből tevődik össze, marihuánából, ecstasyból és amfetaminból, persze a kokain és a heroin is jelen van. Egy 2015-ös felmérés eredményét osztotta meg a jelenlévőkkel, amely szerint a 9–10.-es középiskolásoknak saját bevallásuk szerint az általuk elsődlegesen fogyasztott anyag a marihuána volt. A második helyen a szintetikus drogok állnak, míg a harmadik helyen a legálisan hozzáférhető gyógyszerek, az altatók, nyugtatók. A negyedik helyen az altatók és az alkohol együttes használata, az ötödiken pedig a fájdalomcsillapítók különféle változatai álltak.

Szokásokról

Czere-Ambrus Mária elmondta, egy felmérés készült a dunaújvárosi általános iskolák hetedik–nyolcadik osztályos, illetve a középiskolás diákok részvételével a kábítószer-fogyasztási szokásokról. Összesen 991 értékelhető felmérőlap született, amelyek kiértékelését az Egészségmegőrzési Központ végzi majd el, a statisztikák elkészítésében pedig az egyetem segítségére számíthatnak. A felmérés tehát még kiértékelés előtt áll, ám már így is felfedeztek olyan összefüggéseket, hogy a család anyagi helyzetével nem hozható összefüggésbe a fogyasztás, illetve olyan családokban, ahol rendszeresen isznak alkoholt, ott egy évvel korábban próbálják ki a fiatalok a drogokat, tehát a függőségi viselkedés hajlamosít.

 

Kleinné Németh Judit a figyelem hiányára világított rá. Ahol a gyermek nem kapja meg a családtól a kellő mennyiségű és minőségű figyelmet, ott fokozottabban fennáll a veszély. A védőnői rendszer jól működik, látják, hol van probléma, ám a családba beavatkozni nem egyszerű. Mint mondta, az emberek nincsenek jól, így nem tudnak figyelmet szentelni a gyermekekre.

Nemet mondani

Németh Miklós komoly nehézségként említette, hogy az iskolai oktatásban nem szerepel a KRESZ, pedig nyáron sok gyermek van az utcán, és ők ugyanúgy részesei a közlekedésnek. Meg kell tanulni nemet mondani az alkoholra, hogy ittasan ne üljünk volánhoz, de még olyan mellé sem, aki valamilyen szer hatása alatt áll, mert a többségükben véletlen baleseteknél is gyakorta az utas az elszenvedő fél. Kérte, hogy a gyerekek vicces hívásaikkal ne tartsák fel a 112-es segélyhívó szám munkáját.

Orgovány Zoltán tapasztalatai alapján a szülők nem tudják, hogy vannak segítő szervezetek, és hol, hogyan fordulhatnának hozzájuk, rá­adásul azt hiszik, kriminalizálni fogják őket vagy a gyermekeiket, pedig ez nem így van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában