huszonnégy nővér- és három orvoscsapat nevezett

2018.05.05. 15:30

Kézhigiénés bajnokságot tartottak a Szent Pantaleonban

Tíz éve nevezte ki a kézhigiéné világnapjának május 5-ét a WHO.

Pekarek János

A kézhigiéniai verseny egyik győztes csapatának tagjai, a krónikus belgyógyászati osztály nővérei (lila pólóban) a díjátadókkal Fotó: Zsedrovits Enikő / DH

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (angol rövidítéssel a WHO) tíz éve nevezte ki május 5-ét a kézhigiéné világnapjának.

Ebből az alkalomból május 4-én, pénteken délelőtt a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház auditóriumában hirdették ki az intézmény kézhigiénés bajnokságának eredményét.

Ez egy úgynevezett e-learning verseny volt, azaz a vetélkedő csapatoknak egy megadott internetes felületen kellett számot adniuk tudásukról. A bajnokságon a kórházból 24 nővér- és 3 orvoscsapat vett részt, egyenként három taggal, s a verseny április 3. és 25. között zajlott. A lényeg a kézfertőtlenítésnek az az öt lépése, amelyet a WHO határozott meg.

A kézhigiéniai verseny egyik győztes csapatának tagjai, a krónikus belgyógyászati osztály nővérei (lila
pólóban) a díjátadókkal Fotó: Zsedrovits Enikő / DH

A téma fontosságának megfelelően magyar nyelven három éve van lehetőség egy fertőtlenítőszereket gyártó cég honlapján külön oktatóprogrammal fejleszteni az egészségügyi dolgozók ismereteit.

Az ápolók között az első helyet a sebészeti osztály munkatársai nyerték el: Gulyás Lívia, Kovács Tímea, Vácz Anita. Másodikok lettek a gyermekosztály munkatársai: Bukovszki Krisztina, Mareta Diána, Winiarczykné Dániel Sarolta. Harmadik helyen a krónikus belgyógyászati osztály csapata végzett: Osztobányi Regina, Bognár Renáta, Ladányi Annamária.

Az első helyezett orvoscsapat tagjai ugyancsak a krónikus belgyógyászati osztály dolgozói: dr. Németh József, dr. Bula Zoltán, Pápai Zoltán.

Huszonnégy nővér és három orvoscsapat vett részt

A díjakat a kórház vezetői: dr. Mészáros Lajos főigazgató, dr. Jobbágy Lajos orvos­igazgató, dr. Kecskés Borbála kórházhigiénés főorvos, dr. Juhászné Bordács Veronika vezető ápoló, és a versenyt támogató fertőtlenítőszer-gyártó képviselője, Tuksa Júlia adta át.

A díjátadók hangsúlyozták a győztes csapatok kiemelkedően magas és pontos teljesítményét.

Ez volt a második, a Szent Pantaleon Kórházban megrendezett kézhigiénés bajnokság. Idén azt az osztályt is díjazták, ahonnan a legtöbb dolgozó regisztrált az oktató programban való részvételre. Ez ugyancsak a krónikus belgyógyászati osztály volt.

A kézhigiéné fontosságának felismerésében alapvető érdemeket szerzett Semmelweis Ignác magyar orvos, „az anyák megmentője”, aki 1844-ben, Bécsben kapta meg orvosdoktori diplomáját. Még ebben az évben szülészmesteri oklevelét is átvehette, s ezután rögtön tanársegédként kezdett dolgozni a bécsi közkórház szülészeti klinikáján. 1847-ben ismerte fel, hogy a vérmérgezés és a gyermekágyi láz: ugyanaz a betegség. 1851-től a pesti Szent Rókus Kórház főorvosaként kimutatta az aszeptikus, fertőzést megelőző eljárások előnyeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában