Ragyogó jókedvük kerekedett

2018.05.11. 08:00

Remek volt az előszállási Árpád-napok

Az előszállási iskolások versenyre keltek a minden csodáját bemutató tavaszi természettel. Ők is színes, ragyogó, jókedvet hozó programokkal örvendeztették meg magukat és az arra járó kíváncsiskodókat.

Balogh Tamás

Vajon miért jó egy ünnepet megtartani? Például elismerésként, és azért is, hogy megmutassuk az ünnepeltnek, mennyire fontos nekünk. A névadók többnyire megérdemlik ezt is. Például Árpád fejedelem, akiről az előszállási általános iskolát nevezték el. Az évközi szorgos munkák, a sok tanulás és a mindenféle képzés nyomán az ő seregszemléjükre nem, hogy egy délután, még egy hét is csak alapos rendszerezéssel lenne elegendő. Ezért aztán praktikusan Árpád-napok lett a neve.

Hagyományosan – rendhagyó módon

Horváthné Flér Henriett, az iskola tanárnője lett az események főrendezője, aki így emlékezett vissza a mozgalmas és a diákok körében igen népszerű programsorozatra.

– Az első napot egy rendhagyó történelemórával kezdtük délelőtt a művelődési házban. Nem túl szokványos, hogy egy ilyen programra több korosztályt is invitálunk, de ez a mostani döntésünk biztosan sikeres lett. Horváth Béla történelemtanár Árpád nyomában címmel tartott egy előadást, amelyre a negyediktől a nyolcadik évfolyamig fogadta a diákokat. A gyerekektől nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk róla, még a negyedikesektől is, akiknek pedig még nincs is ilyen órájuk, de megfogta őket és nagyon évezték.

A Dzsungel könyve helyi adaptációját, a mű negyvenperces részletét is láthatta a közönség

A délutáni események Mátrai Adél igazgató ünnepélyes megnyitójával és a Jákliné Rankasz Brigitta tanárnő által vezetett alsósok közös éneklésével vettek lendületet, ami a további kiváló hangulatot is megalapozta.

A folytatásban a Dzsungel könyve helyi adaptációja következett, ami az eredeti műnek „csupán” egy negyvenöt perces részlete volt, de a Farkasné Kovács Katalin rendezésében, a helyi diákok szereplésével bemutatott előadás fergeteges sikert aratott. Nem csak hazai pályán, hanem a baracsi megmérettetésen is, ahol ezzel a produkcióval a vándorkupát és az első helyezést is elhozták!

Horváthné Flér Henriett az árpádos diákok egy csoportjával

Új nap újra sikeres programokkal

– A második napot egy vidám és látványos produkcióval, az ugrókötelesekével kezdték, amit Bozsoki Éva tanított be a számukra. Ezután a gyerekek nagy örömére helyszínt váltottak. Kitelepültek az iskola előtti gyönyörű parkba.

Az alsósok dolgát a saját tanár nénijük szervezte meg, amit jól egészített ki az erre az alaklomra a Farkas Imre polgármester által biztosított ugrálóvár. Az objektum sikerét, boldog sikítás és nevetés igazolta.

Az iskola alsó tagozatos tanulói is jól érezték magukat Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

A fenntarthatóság

Ezúttal két nevezetes eseményt, az előbb taglalt emléknapokat összekapcsolták a fenntarthatósági témahetükkel. Ennek keretében a felső tagozatosok az újrahasznosítással, a témába vágó plakátkészítéssel, szellemi fejtörő kérdéseivel, és sok más módon mutathatták meg az érdeklődésüket valamint a felkészültségüket. Számos kreativitást igénylő, kézzel végzendő feladat is várt rájuk. Ehhez a témakörhöz még egy esemény csatlakozott, de már a következő héten: egy szeletív hulladékgyűjtési akció. A szabadtéri helyszín kiváló lehetőséget nyújtott a természet felfedezésére is. Reméljük, ismerik már a csodás előszállási lepkekert hírét? Nos, ez az iménti helyszíntől pár lépésre található, ahol megpróbálva az ott kapott újabb izgalmas feladatokat, csodásan telt az idő mindenki számára. A környék csendes, a távolság rövid, és a felsősök már ügyes és felelős gyerekek, ezért egyedül is bátran át lehetett engedni őket arra a helyszínre.

Az Ómagyar Hagyományőrző Egyesület tagjainak közreműködésével íjászkodhattak a gyerekek

Ez a korosztály még egy lehetőséget kapott, részt vehettek a Mozogj a Földért! elnevezésű sportfoglalkozásokon. Az eseményre, Baracsról, Daruszentmiklósról és Nagykarácsonyból is érkeztek résztvevők.

Ezt a napot egy, a már hagyományosnak számító tanár–diák röplabdameccsel zárták. Az előző két viadalon a gyerekek arattak diadalt, de ezúttal a tanárok is nagyon gyúrtak, most ők akartak győzni! Nyilván a sportban is hasznos dolog a tervezés, de az első meccset ezúttal is a diákok hozták, ám a visszavágón, valóban visszavágtak a felnőttek. Ettől függetlenül még az előbbieké a több győzelem.

A harmadik napot teljesen a történelmi idők megidézésével töltötték. A program elnevezése, az Árpád nyomában is ezt a szándékot erősítette. Vendégként az Ómagyar Hagyományőrző Egyesület érkezett hozzájuk, akik egy jurtát is fölállítottak, mellette egy előadással valamint számos foglalkozással szórakoztatták a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában