Harminckilenc kocsit szűrtek ki pénteken

2018.05.07. 07:00

A dunaújvárosi autóvadász kupának nem mindenki örült…

Sikeres autóvadász versenyt rendeztek pénteken a városban.

Pekarek János

A közlekedők sokszor észre sem vették, hogy az autóvadász kupa alatt milyen megfeszített munka folyik a háttérben

Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Nem könnyű dolog az autóvadászat: a külső szemlélő számára ez többnyire azt jelenti, hogy csak ülsz, ülsz az autóban, és várod, hogy a szemed elé kerüljön egy lerobbant, szemmel láthatóan rossz műszaki állapotban lévő, minden valószínűség szerint érvényes műszaki vizsga nélkül közlekedő jármű, amivel szemben intézkedhetsz. Vagy pedig az a másik lehetőség, hogy a szemed előtt történik egy baleset, és akkor segíthetsz, vagy közbeavatkozhatsz.

Csakhogy a külső szemlélő téved! Az autóvadászat, amikor a legkorszerűbb műszaki és számítástechnikai eszközök bevetésével egy adott területen ellenőrzöd a gépjárműforgalmat, és a kamerák, képfelismerő rendszerek, számítógépek segítségével kiszűröd a problémás járműveket. Az igaz, hogy az autóvadász többnyire a járművében ül, de nemigen marad ideje unatkozni: leköti a figyelmét a munka, az ellenőrzések végrehajtása, a műszerek, felszerelések kezelése, és emellett időnként bizony intézkedni is kell! Ilyen autóvadászatot, más szóval: a gépjárműforgalom speciális, műszeres ellenőrzését rendezték meg pénteken Dunaújvárosban, verseny formájában, hét csapat közreműködésével.

Ez volt az úgynevezett Pentelei Autóvadász Kupa, amelyet immár nyolcadik alkalommal szervezett meg a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság a helybéli polgárőrökkel együttműködve, a hagyományos dunaújvárosi közbiztonsági hónap rendezvénysorozata keretében. A vetélkedőn, amely nagyban szolgálta a közlekedésbiztonság érdekeit, rendőrökből és polgárőrökből álló csapatok vettek részt, saját, különlegesen felszerelt járműveikben.

Az autóvadász verseny pedig nem volt hiábavaló! A részt vevő csapatok óriási munkát végeztek el: gyakorlatilag egyetlen délelőtt folyamán összesen 19 365 gépjárművet ellenőriztek a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság működési területéhez tartozó utakon! Ilyen alkalmakkor lehet igazán pontos és valóságos képet kapni arról, hogy néhány óra alatt milyen óriási forgalom zajlik a városban, mekkora terhelésnek vannak kitéve a város közútjai… Az a legszebb az egészben, hogy a közlekedők a legtöbb esetben nem is észlelik, micsoda munka zajlik a háttérben, mekkora apparátusok dolgoznak annak érdekében, hogy ez a hatalmas autófolyam lehetőleg minden gond nélkül és természetesen teljesen szabályosan bonyolódjon le! A lefolytatott versenyszerű ellenőrzések során a hét csapat tagjai nyolc esetben bukkantak forgalomból kivont járműre: ezekkel a rendelkezések szerint az utcára sem lett volna szabad kimenni!

A közlekedők sokszor észre sem vették, hogy az autóvadász kupa alatt milyen megfeszített munka folyik a háttérben
Fotós: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Mindemellett a szakemberek huszonnyolc olyan járművet is kiszűrtek a közlekedők köréből, amelyeknek lejárt a műszaki érvényességi ideje.

Két olyan gépjárművezetővel szemben folytattak le intézkedést, akiket jogerősen eltiltottak a vezetéstől. Egy esetben sikerült egy olyan jármű nyomára bukkanni, amelyet már 2017 februárja óta körözött a rendőrség. E jármű vezetőjének minden bizonnyal nem a pénteki volt a legszerencsésebb napja…

A meglehet, versenylázban, de mégis jól végzett munka után pedig kiosztották a VIII. Pentelei Autóvadász Kupa díjait és elismeréseit. Ezeket Balázs Péter büntetés-végrehajtási dandártábornok, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, a megmérettetés egyik fővédnöke adta át a jól szerepelt résztvevőknek.

Az autóvadász kupán az első helyezést a budapesti Ferencvárosi Polgárőrség csapata szerezte meg. A második helyen a Váci Rendőrkapitányság együttese végzett. Harmadik lett a Dunakeszi Rendőrkapitányság autóvadász csapata. A különdíjat a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság és a szintén helybéli Du-Pent Polgárőrség versenyzői vihették haza, mivel övéké volt a legnagyobb fogás: ők bukkantak rá arra a két gépjárművezetőre, akik a bíróság által rájuk mért vezetéstől való eltiltás hatálya alatt is volánhoz ültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában