szemünk fénye

2018.05.31. 08:30

A szemészetről tanácskoztak a kórházban

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház e havi, félévzáró tudományos ülésén a szemészet volt a téma tegnap délután.

Pekarek János

Ahogyan dr. Máté Ágnes, a kórház tudományos bizottságának elnöke a tegnap délutáni összejövetel bevezetőjében elmondta: rendkívül színvonalas előadás-sorozattal zárul a félév.

Dr. Sebestyén Margit, a szemészet osztályvezető főorvosa, az ülés levezető elnöke méltatta az előadásokat.

Az első szeminárium a Szemészeti kórképek pszichoszomatikus háttértényezőiről szólt – ezt dr. Szakáts Ildikó PhD adjunktus tartotta. Ezután a Multifokális műlencsék és presbiopia címmel tartott előadást dr. Kiss Károly főorvos.

A Tórikus műlencsék használata a szemészeti gyakorlatunkban címmel dr. Tóth Éva folytatta a témák sorozatát. Végül Mészárosné Pintér Katalin főnővér beszélt az egynapos szürkehályog-sebészet tapasztalatairól.

Dr. Szakács Ildikó a szemészeti kórképek pszichoszomatikus háttér-tényezőiről tartott előadást FOTÓ: HANKUSZ KÁLMÁN

Az érdekesség kedvéért néhány adalék a szemészeti kórképek pszichoszomatikus háttértényezőiről:

A szomatikus betegségek olyan betegségek, amelyek szervi okokkal nem magyarázható testi panaszokkal járnak, vagy a szervi okok nem magyarázzák a panaszok súlyosságát. A háttérben többnyire trauma, stressz vagy hiedelmek állnak.

A statisztikák szerint a háziorvosi praxisokban az orvos–beteg találkozások 20-25, a szakorvosi gyakorlatban 50 százalékot is kitesznek az ilyen panaszok. A szemészetben a leggyakoribb ilyen panaszok a szárazszem-betegségek: égő, szúró, idegentest-érzés, vörösség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában