ápolók a figyelem fókuszában

2018.04.21. 16:00

Összegyűltek az egészségügyi szakdolgozók pénteken Dunaújvárosban

A városháza C szárnyának rendezvénytermében tartották tegnap az Egészségügyi Szakdolgozók XVIII. Tudományos Értekezletét.

Balla Tibor

Erdély-Franyó Anna ápolási igazgató az értekezleten Fotó: ZsE/DH

A Szent Pantaleon Kórház – Rendelőintézet menedzsmentje és ápolásvezetése, valamint a „Minőségi ápolásért” Alapítvány és a MESZK Fe­jér Megyei Területi Szervezete összefogásában szervezett tudományos értekezlet nyitányaként Erdély-Franyó Anna, a Szent Pantaleon Kórház ápolási igazgatója szólt a rendezvénytermet zsúfolásig megtöltő résztvevőkhöz. A mai nap számunkra ünnep.

Erdély-Franyó Anna ápolási igazgató az értekezleten Fotó: ZsE/DH

Ilyenkor felülemelkedünk az ágazat mindennapjait befolyásoló nehézségeken, és a nagy elődök szellemi örökségeként mondunk köszönetet a hivatás képviselőinek áldozatos munkájukért – fogalmazott. Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja, Kossuth Zsuzsanna szavait idézte, mint az ápolói hivatás hitvallását: „Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt.”. Szót ejtett Florence Nightingale angol ápolónőről, a modern nővérképzés, valamint a betegellátás reformjának elindítójáról és Kalkuttai Szent Teréz anyáról is. Ez utóbbi szavai ugyancsak lehetne hitvallása az ápolási szakmának: „Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel”. Beszélt a megváltozott ápolóképzésről, a szakma társadalmi elfogadottságáról, az utánpótlás hiányosságairól, ami egyes előrejelzések szerint 2020-ra 29 százalékos ápolóhiányhoz vezethet. Mondandóját ismét Kossuth Zsuzsanna idézettel zárta: „Minket, nőket Isten azért teremtett, hogy letöröljük homlokaikról a verejték cseppjeit azoknak, kik elfáradtak az élet útjain.”

Folyamatos képzés

Másodikként Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Megköszönte munkájukat, és azt, hogy a napi terhelés mellett még ilyen értekezletekre is van idejük, erejük. Mondandóját ekként zárta: Önök mindannyian hősök.

Lőrinczi Konrád a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottság elnöke a legemberközelibb szakmának nevezte az ápolási munkát a szó szoros és átvitt értelmében is. Elismerően szólt arról, hogy folyamatosan tanulnak, képzik magukat.

A szakmai előadásokat dr. Máté Ágnes, a Sürgősségi Betegellátó Osztály vezető főorvosa kezdte a triage rendszer alapos ismertetésével.

A szekcióülések után az ülés zárszavát Bokorné Sike Erika, a MESZK Fejér Megyei Területi Szervezete elnöke mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában