hasznos tudnivalók

2018.04.30. 11:30

Lehet-e fürdeni a Duna újvárosi szakaszán?

Beköszöntött a tavasz, hamarosan itt a nyár, ezzel együtt pedig a strandszezon. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hol szabad lehűteni magunkat.

duol.hu

A hamarosan újra megnyíló élményfürdő, valamint a jelenleg is üzemelő Fabó Éva sportuszoda elégséges lehet, azonban bizonyára vannak olyanok, akik sokkal inkább a „szabadvízi” fürdőzés mellett teszik le a voksukat. Dunaújvárosban a Duna közelsége miatt ez a folyó is egy opció lehet, ekkor azonban nem árt tájékozódni, illetve betartani a hatályos szabályokat, előírásokat.

Ezekről pedig ki tudna részletesebb leírást adni, mint Varsányi Gyula rendőr alezredes, a dunaújvárosi Vízirendészeti Rendőrőrs őrsparancsnoka.

 

A Dunán tilos a fürdőzés fotó: Duol.hu

A Dunán nem!

A szakember válasza erre a kérdésre elég egyértelmű volt:

- A Duna dunaújvárosi szakaszterületén nem lehet fürdeni. A tiltórendelkezések között áll, hogy tilos fürdeni hajóútban, nagy hajók úszó-munkagépek 100 méteres körzetében, vízi munkák 300 méteres körzetében, kikötőben, valamint úszóműves kikötők, veszteglőhelyek területén.

A Szabadstrandon lehet majd fürdőzni fotó: Duol.hu

Akkor mégis hol?

- Mi azt javasoljuk, hogy a kijelölt fürdőhelyeket vegyék igénybe a fürdőzni vágyók, ami a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva majd itt a felső-öböl területén lesz kijelölve, tehát a Szabadstrandon. Ezen a vízterületen a fürdőhely várhatóan június 1-jével fog megnyitni. Ott ellenőrzött körülmények között, biztonságosan lehet majd fürdeni.

A Duna ugyanis egy nagyon veszélyes vízterület. Folyamatosan változik, a vízhőmérséklet, az áramlatok, a sodrások illetve víz alatti akadályok is lehetnek, amelyeket elsőre nem veszünk észre. Mindent összevetve számos olyan tényező van, amik miatt nem szabad fürdeni a Dunán.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez sokkal inkább az emberek biztonságáért van, mintsem azért, hogy mi őket megbüntethessük, vagy szankcionáljuk.

Varsány Gyula fotó: archív

Szankciók

Ha valaki vét a hatályos jogszabályok ellen, büntetésre számíthat. Az illetékesek azonban igyekeznek a fokozatosság elvét követni. Először figyelmeztetik a szabálysértőket, ezt követi a helyszíni bírság, sőt akár szabálysértési feljelentés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában