Egy darabka konyhakert a balkonon

2018.04.10. 16:00

Vegyük figyelembe növényeink igényeit a szép termésért

Az oly régóta várt kellemes idő végre megérkezett, ami hívogat egy kis kertészkedésre. A saját kiskert azonban nem mindenkinek áll rendelkezésére, ám szerencsére vannak olyan növények, amelyek egy balkonládában, kisebb cserépben elhelyezve megadjak a kiskert báját és a gondoskodás örömét.

Benedeczki-Varga Krisztina

A saját konyhakertnél minden azonnal a kezünk ügyébe akad. A rozmaring az egyik legkedveltebb mediterrán fuszernövény Fotó: BVK

Ahhoz, hogy a természetet közelebb hozzuk városi lakásunkhoz, elegendő néhány olyan növényt beszerezni, amelyeket ha rendszeresen használunk, a finom ételek garantáltak. Ilyen lehet például a chilipaprika, földieper, koktélparadicsom, vagy a fűszernövények (snidling, bazsalikom, menta stb.). Ezek a növények szinte kettő az egyben funkciót töltenek be, hiszen színes terméseikkel díszítik is erkélyünket, ugyanakkor egy karnyújtásnyira vannak, ha egy csipet zöldfűszer hiányzik az ebédhez.

A saját konyhakertnél minden azonnal a kezünk ügyébe akad.
A rozmaring az egyik legkedveltebb mediterrán fuszernövény
Fotó: BVK

A koktélparadicsomról érdemes tudni, hogy a kertészek ajánlása szerint a szép, ízletes paradicsom titka nem több, mint a napsütés és az öntözés. A paradicsompalántákat célszerű egy nagyobb, például általános termőfölddel bélelt cserépbe átültetni, ahol a palánta mellé szúrt karóra szépen feltekeredhetnek a paradicsomfürtök. Ráadásul ez támasztékként is szolgál, ha nagyobb szélnek kellene ellenállnia.

A chilipaprika, az a növény, aminek már egy apró darabkája lángra lobbantja az ízlelőbimbókat. Igazi különleges ízélményt ad az ételeknek és intenzív piros színével pompás dekoreleme a városi kertészek kiskonyhájának vagy balkonjának. A kezdő kertészeknek remek választás, mivel a palánták sokat kibírnak. Ügyeljünk rá, hogy egyenletes és sok fényt kapjon a növény, mivel kedveli a meleget, ami a színpompás piros, sárga, narancsos terméseivel gyönyörködtet majd bennünket.

A saját konyhakertnél minden azonnal a kezünk ügyébe akad.
A rozmaring az egyik legkedveltebb mediterrán fuszernövény
Fotó: BVK

A friss, illatos földieper az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Az eper termesztéséhez választhatunk cserepet, függő kosarat vagy balkonládát, hiszen alapvetően kis hely­igényű növényről van szó. A gazdag terméshez a folyamatos napfény nélkülözhetetlen, így ez alapján válasszuk ki a számára legideálisabb helyet. Ha virágba borul, naponta öntözzük, ellenkező esetben hamar kiszárad. A zöldfűszerek nemcsak élénkzöld színükkel, hanem intenzív aromájukkal egyszerre több érzékszervünkre is kedvezően hatnak. Viszonylag túlélő növények, hiszen ha nem éri őket állandó napfény, azt is elviselik, illetve heti öntözés elegendő számukra. Nézzünk utána, hogy milyen ütemben növekszik a növény, mert a gyorsabban növőket kis cserép választása esetén, hamar át kell majd újra ültetnünk, ám higgyük el, ennyi fáradozás megéri.A saját kezünk munkája által termelt zöldségek és gyümölcsök sokkal ízletesebbek, hiszen benne van gondoskodásunk és odafigyelésünk, ráadásul jó érzés látni, ahogy napról napra fejlődik munkánk gyümölcse vagy éppen zöldsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában