támadnak az ízeltlábúak

2018.04.18. 17:30

Itt a tavasz, felébredtek a kullancsok

A tavaszi évszak kedvez a különböző szabadtéri tevékenységeknek, túrázásnak. Azonban nem árt figyelni, hiszen ilyenkor megjelennek a kullancsok is. Az általuk terjesztett betegségek pedig nem kevés kellemetlenséget okozhatnak.

Morva Dávid

A jó időnek mindenki örül. Annak azonban kevésbé, hogy ezzel együtt megjelennek a különböző ízeltlábúak. Ezen élőlények egyike a kullancs is, amely számos betegséget terjeszt. A velük való találkozás sok kellemetlenséget okozhat.

A tél -a februári extrém hidegtől eltekintve- összességében enyhének számított, amely kedvez a kullancsok a szaporodásának.

- Ilyenkor, mindig egy nagyobb kullancsinvázióra kell számítani, elsősorban április-május-június hónapokban, ezt követően pedig szeptembertől. Összességében azonban elmondható, hogy egész évben figyeljünk oda akkor, ha a szabadba megyünk, vagy visszük a házi kedvenceket. – mondta Dózsáné dr. Sasvári Ildikó, a dunaújvárosi járási tiszt főorvosa.

Dózsáné dr. Sasvári Ildikó járási tiszti főorvos (Dunaújváros) fotó: kormanyhivatal.hu

Tévhitek

- Ezek az ízeltlábúak a közhiedelemmel ellentétben főként azokon a helyeken tűnhetnek fel, illetve találhatók meg nagy számban, ahol dús az aljnövényzet, magas a páratartalom. Kedveli a viszonylag árnyékos helyeket. Ezen tényezők miatt kijelenthető, hogy ahogy melegszik majd az idő, úgy nő majd a kullancsok száma. Általában a A fűben, vagy bokrok lombjain várnak zsákmányukra. Nálunk Dunaújvárosban ráadásul a sok zöld terület, valamint a Duna közelsége miatt kiemelten fontos a védekezés.

Betegségek

A legfontosabb, kullancsok által (emberre veszélyes) terjesztett betegségek:

Vírusos kullancs encephalitis: Magas lázzal, zavart állapottal jár. Azonnali kórházi kezelés szükséges. A betegség ellen megelőzésként védőoltás-sorozat lehetséges.

Lyme-kór: A kórokozót a vöröses-feketés Ixodes ricinus hordozza. A csípés helyén kialakuló jellegzetes gyűrű alakú kiütéssel, később általános leromlással, ízületi fájdalmakkal, szívkárosodással járó betegség. Az emberek mellett az állatokat is veszélyezteti.

Védekezés

A kullancsok elleni védekezésnek számos formája van. A szakember ezekről is beszélt.

- Dunaújvárosban jó néhány kertes ház található. Fontos, hogy a ház körüli zöldterületeket mindenki rendben tartsa. Ezzel csökkenthető annak az esélye, hogy a saját otthonunkban találkozzunk kullancsokkal.

Ezen kívül ha a szabadba megyünk mindenképpen ajánlatos a különböző repellens szerek használata. Ezek egyébként elég jó hatásfokkal működnek, így ha szabadtéri programokat tervezünk, akkor előtte mindenképpen kenjük be magunkat, de akár a ruházatot is be lehet fújni velük.

A ruházat is nagyon fontos. A lényeg, hogy zárható legyen, nyak tájékon, a bokán. Tehát azokon a részeken ahol a kullancs szeret bemenni.

Aki pedig napi szinten fut vagy esetleg természetjáró, annak javaslom, hogy mindenképpen beszélje meg a háziorvosával, kezelő orvosával, a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás elleni védőoltás beadatását. Ez egyébként egy három oltásból álló sorozat, amit 3-5 évente meg kell ismételni, hogy életre szóló védettséget nyújtson. – Hozzátette, mindenképpen hasznos, ha többórányi szabadban végzett tevékenységet követően alaposan átvizsgáljuk, átvizsgáltatjuk magunkat. Fontos, hogy a néhány órán belül megtalált és eltávolított kullancs szinte biztosan nem tudott fertőzést okozni, de csak akkor ha az eltávolítása szakszerű volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában