folyamatos veszteség

2018.04.19. 09:00

Nem vetítünk: megszűnt a földvári mozi

A Dunaföldvári Művelődési Központban nem lesz több vetítés, miután az üzemeltető vállalkozó nem tudja tovább finanszírozni a folyamatos veszteséget termelő mozit – olvashatjuk az intézmény tájékoztatójában. 2017 októberében indult, s most április 16-án már be is zárt a dunaföldvári mozi.

L. Mészáros Irma

nélPataki Dezső szerint piaci alapon a mozi nem életképes Dunaföldváron Fotó: LMI / DH

A hosszú szünet után ősszel újraindított mozit Sörös Zsolt vállalkozó működtette. Digitális vetítővel, új hangrendszerrel heti nyolc alkalommal várta a nézőket – egységes helyárakkal, családi kedvezménnyel. A legújabb filmeket kapták az érdeklődők. Sőt premier előtti vetítés is volt. A magyar filmnapokat és az Oscar-díjra jelölt filmek estjét is megszervezték. Egy-egy filmet a forgalmazó elvárása szerint többször vetítettek. Tehát sok jó filmet láthatott a közönség. Azaz láthatott volna. Mert néhány kiemelkedő sikeres filmet kivéve nem sokan választották ezt a szórakozási formát. Az utolsó kilenc vetítésen huszonegy néző volt – mondja Sörös Zsolt.

nélPataki
Dezső szerint piaci alapon a mozi nem életképes Dunaföldváron Fotó: LMI / DH

A sikertelenség okát a vállalkozó az érdektelenségben és abban nevezte meg, hogy a nézőtér kényelmetlen, avítt. (A művelődési ház színházterme a székeket még 2000-ben kapta meg a Bartók kamaraszínházból.) Mások a 3D hiányát panaszolják. A magyarázatok között említik a szervezők, hogy a mozinak versenyeznie kell az internettel, a televízióval és a környék plázáiban lévő mozikkal. Pataki Dezső, a Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója úgy véli, sehol Magyarországon egy Dunaföldvár méretű, azaz 8700 fős településen piaci alapon mozi nem működik. Bátor vállalkozás volt, de ebben a formában nem életképes – mondja. Magyarázat van, mozi nincs. A földvári mozi újra megszűnt.

A mozigépet a régi épületből vitték át

A hatvanas-hetvenes években nagy népszerűségnek örvendő mozit a Kossuth utcában a volt Simon-féle nagyvendéglő épületében a rendszerváltásig a Tolna Megyei Moziüzemi Vállalat működtette, majd rövid ideig egy vállalkozó. Mivel veszteséges lett, 1997-ben a város képviselő-testületének döntése alapján bezárták, s a vetítés átkerült a művelődési házba. A mozigépeket a régi épületből vitték át. Egy ideig hétvégenként még láthattunk egy-egy filmet. De mivel a legújabb filmek vetítésére szolgáló digitális mozigépet nem tudták beszerezni, gyakorlatilag megszűnt a mozi. Egy félév kihagyás után a Mozgó Mozival próbálkoztak, de a rendszeresség és a stabilitás hiánya miatt nem volt túl népszerű. Ekkor érkezett terveivel Sörös Zsolt. Az elmúlt félév azonban csalódást és kudarcot hozott. A dunaföldváriak pedig mozi nélkül maradtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában