elhárítva ezzel az akadályokat

2018.04.24. 13:30

Huszonöt éve átalakult az Elit Dunaújvárosban

A dolgozók is ruhagyári részvényesek lettek. Nem döntöttek a taxikról. Csődben a cipőgyár.

Pekarek János

Rekordrövid közgyűlést tartott Dunaújváros képviselő-testülete – írta huszonöt évvel ezelőtt címlapján elődünk, A Hírlap. – Sem a polgármesteri beszámolóhoz, sem (a személytaxik korlátozására vonatkozó rendelettervezeten kívül) más napirendi témához sem fűztek észrevételt. A taxik számáról két változatot tartalmazott az előterjesztés. Az egyikre tizenhárman, a másikra tízen szavaztak, így végül nem született döntés, mert egyik előterjesztés sem kapott elegendő szavazatot.

Részvénytársasággá alakult az eddig vállalatként működő Elit Ruhagyár, amelynek hat üzeme közül egy dunaújvárosi. A szerdai vállalati tanácsülés döntött az átalakulásról, elhárítva ezzel az akadályokat a cég privatizációja elől. Az Állami Vagyonügynökség jóváhagyta az átalakulási és a privatizációs tervet. E szerint a munkavállalói részvényprogram keretében a dolgozók vásárolják meg bankhitel igénybevételével az állami tulajdonrészt (a telkek önkormányzati tulajdonban maradnak). A cég modernizálásához elengedhetetlen tőkeemelést egy angol befektetőcég nyújtja, amely ezzel az új részvénytársaság résztulajdonosává válik.

Junior-kilátások, csőd után: „összemegy” a cipőgyár. Százmillió forintos a tartozás: ötvenmillió banki hiteltartozás, harmincmilliót a szállítóknak, az alapanyaggyártó cégeknek és a közüzemeknek kellene fizetniük, nyolcmillió a társadalombiztosítás és tizenkétmillió az adóhatóság követelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában