Havonta terveznek haltelepítést a horgászok

2018.03.29. 09:00

Tíz mázsa ponty került az öblökbe

Megvolt szerdán az első idei haltelepítés a Dunán!

Pekarek János

Most már visszavonhatatlanul itt a tavasz (ha az időjárásra lehetnek is panaszok): a horgászoknál megvolt az idei első haltelepítés!

A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület szerdán dél­előtt összesen tíz mázsa piaci pontyot telepített a városi kikötő öblébe, a horgásztanya stégjéről, illetve az úgynevezett Felső-öbölbe, a szabadstrandtól északra. Somfai Rezső, az egyesület elnöke elmondta: a Tolna megyei Varsád halastavaiból származó, átlagosan kétkilós pontyokat, amiket Szlivon Zoltán, Barsi Dénes, Székely Zoltán és Czeh­meiszter Mihály segített szerdán új lakhelyükre, elsősorban a közelgő húsvétra, a négynapos ünnepi hétvégére gondolva vásárolták (nyolcszáztizenkilencezer forintért), hogy ezzel is felélénkítsék a horgászkedvet a városban és környékén. Igazi horgász ugyan nem függeszti fel szenvedélyét a téli hónapok alatt sem, ám többségük mégiscsak a tavasz, a jó idő megérkezésétől jár le gyakrabban és hosszabban a Dunára horgászni. A tíz mázsa ponty nagyjából fele-fele arányban oszlott meg a két népszerű horgászhely között.

Varsádról érkeztek a kétkilós pontyok, amelyeket Szlivon Zoltán és Barsi Dénes telepít Fotó: HK/Dunaújvárosi Hírlap

A tervek szerint az egyesület legalább a Felső-öbölbe minden hónapban telepít friss pontyokat, legalább öt má­zsányit alkalmanként. Ez mindenképpen segít behozni azt a hátrányt, amit a tavaly nyári halpusztulás okozott. Újabb halpusztulásra pedig aligha kell már számítani, mióta a löszpartból származó rétegvizeket bevezették a szabadstrand öblébe. Ha belegondolunk, akkor kétségtelen, hogy a horgászat a lehető legegészségesebb sport: hiszen nemcsak sokat van az ember a szabad levegőn, sokat mozogva, hanem még a sport eredménye, a hal is egészséges!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában