rengeteg a feladat

2018.02.08. 07:00

Az épülés, születés ideje következik Nagyvenyimen

Közmeghallgatáson adott számot Nagyvenyim képviselő-­testülete az elmúlt két év eredményeiről, és ismertette az idei terveket, feladatokat. Vargáné Kaiser Katalin, a település polgármestere részletes értékelését hallhatták a résztvevők.

Körmendi Erzsébet

Vargáné Kaiser Katalin polgármester tájékoztatta a nagyvenyimieket a helyi feladatokról, pályázati sikerekről, tervekről Fotók: HK

A polgármesteri prezentáció három évet ölelt fel: 2016 a felkészülés éve volt, 2017 a sikeres pályázatoké, az idei, a 2018-as pedig az épülés, születés éve lesz, rengeteg feladattal.

A ciklus elején jelentős kihívásokkal kellett szembenézni a településen, és óriási erőfeszítéseket igényelt, hogy megoldják a feladatokat. Napirenden volt az óvoda és a polgármesteri hivatal modernizálása, az iskola létszámnövekedése miatt pedig olyan megoldást kerestek, amivel viszonylag kis költséggel lehetett biztosítani az oktatás feltételeit. Plusz régi óhaj volt a közművelődés és az iskola szétválasztása. Az önkormányzat új könyvtár építése mellett döntött, az iskolában addig könyvtárként használt részen pedig először két tantermet alakítottak ki, majd az aulánál sikerült a harmadikat is kialakítani. Kazáncserével alapozta meg az intézmény energetikai korszerűsítését, valamint megoldotta azt is, hogy a diákok helyben étkezhessenek. Stratégiai feladat volt, hogy kiküszöböljék a közintézmények üzemeltetésének műszaki nehézségeit, vezetékes ivóvízzel lássák el a falu egy bizonyos részét, megoldásért kiáltott a mélykúti településrész elmaradottsága, tervet kellett kidolgozni a leromlott belterületi úthálózat felújítására és a felszíni vizek elvezetésére, valamint a közigazgatási rendszer kötelező fejlesztésével is meg kellett birkóznia a hivatalnak.

2016-ban éjjel-nappal pályázatot írtak, ami 2017-ben meghozta gyümölcsét, egyre-­másra érkeztek visszajelzések a kedvező döntésekről, mondta Vargáné Kaiser Katalin. A múlt évre áttérve összegezte: 345 millió forint működési költséggel élte az életét Nagyvenyim, abból 200 millió forintot normatív és 17 milliót államháztartási támogatásból tudott fedezni, a többire az önkormányzatnak kellett kitermelnie a fedezetet. Felépítették a település könyvtárát – a segítségért, a települési összefogásért ezúttal is köszönetet mondott a polgármester asszony –, lépéseket tettek az említett stratégiai feladatok megoldása érdekében, és méltó módon ünnepelték meg Nagyvenyim önállóvá válásának hetvenedik évfordulóját.

Nagy Lajost zavarja, hogy a kamionok tönkreteszik a belterületi utakat, erre várt megoldást

A belterületi utak és a víz­elvezetés az önkormányzat és a lakosság számára egyaránt fájó pont. A képviselő-testület kidolgozott egy javaslatot tavaly, amit a nagyvenyimiek ellenérzésekkel fogadtak. Elhangzott a tájékoztatóban: a csatornázás második ütemének részeként az utak szőnyegezése kizárt volt, a burkolatok olyan sérüléseket szenvedtek, amelyek tovább rombolták az egyébként is nagyon leromlott belterületi utakat. Az 1500 ingatlanból 1000-nek kellett volna támogatnia a képviselő-testület megoldási javaslatát ahhoz, hogy elkezdődhessen a szervezés, ám mindössze 220-an jelezték vissza, hogy egyetértenek a javaslattal. Tehát új irányt kell keresni. Útfelújításra pályázati forrás nincs, a képviselő-testület minden követ megmozgat, hogy a lakosság minél kisebb terhelése mellett megoldhassa ezt a gondot. Vargáné Kaiser Katalin nagyon fontosnak – bizakodásra okot adónak – tartja, hogy a Belügyminisztérium befogadta a legégetőbb útfelújítási igényeket magában foglaló, 400 millió forint össz­értékű kérelmüket múlt év végén. Szintén jelentős, hogy idén elkészül a település egységes vízrendezési terve is.

Vargáné Kaiser Katalin polgármester tájékoztatta a nagyvenyimieket a helyi feladatokról, pályázati
sikerekről, tervekről Fotók: HK

A sikeres pályázatoknak köszönhetően ennyi fejlesztés egyidejűleg talán még soha nem volt Nagyvenyimen, mint amennyit most megtapasztalhatnak a falubeliek. Az egészségügyi alapszolgáltatások fejlesztése keretében kisebb felújítások várhatók a rendelőben, garázst építenek az ügyeleti járműnek és kicserélik a fogorvosi széket. A településközpont közlekedésbiztonsági fejlesztésére 80 millió forintot nyert a község, a szociális szolgáltató központ kialakítására közel 150 millió forint, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére 100 millió forint áll rendelkezésre. Térségi összefogás keretében a rendezvények és programok finanszírozására több mint 14 millió forint pályázati forrás áll rendelkezésre. A partnertelepüléseket pályázatírással is segíti a nagyvenyimi polgármester, így sikerült felújítani a mákófalvi templomot, valamint az Arany János-emlékév keretében közös programon részt venni az erdélyi barátokkal. Erőteljes felújítások várhatók idén Nagyvenyim általános iskolájában kívül-belül, a kültéri sportpark kialakítása is folyamatban van, a kamasztanya renoválására pályáznának, valamint a könyvtár bővítését jelentő szociális tömb kialakításához kapcsolódva parkosítanák az intézmények környékét. A település központi részét egyébként külön stratégiai övezetté nyilvánították fejlesztési szempontból. Az óvoda sem marad ki a sorból, ott a konyha kerül most terítékre, de a sportöltözőre is költhettek. Örömmel említette a polgármester, hogy pályázati támogatásból Mélykút településrésszel is foglalkozhatnak: 5,5 kilométer hosszban összekötő utat építenek, valamint felújítják az ottani orvosi rendelőt is. A 6219-es Dunaújváros–Sárbogárd út rekonstrukciójának részeként megújul idén Nagyvenyim főutcája.

A hozzászólók zöme az utakkal kapcsolatban fejtette ki véleményét, valamint szót ejtettek a résztvevők a civil szervezetek közösségitér-igényéről is. Keresik a megoldásokat, mondta el a polgármester, aki összegzésként úgy fogalmazott: a kitűzött célok teljesítésével jól haladnak, és igyekeznek továbbra is elsősorban támogatás szerzésével vagy saját erőből megoldani a legfontosabb, legfajsúlyosabb feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában