diplomával a kézben

2018.02.10. 11:30

Monstre ünnepségen vehették át oklevelüket a diákok

Diploma és záróvizsga-igazolást átadó ünnepséget tartottak tegnap a Dunaújvárosi Egyetem Sport- és Rendezvénycsarnokában.

Balla Tibor

Nem csoda, hogy megtelt az egyetem sportarénája, hiszen összesen 200-an végeztek a felsőoktatási tanulmányaikkal az egyetemen.    A szokásoknak megfelelően a Gaudeamus Igitur dallamaira vonult be az intézmény vezetése, és vendégeik, dr. András István rektor, Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a GYSEV Zrt. elnöke, címzetes főiskolai docens, az egyetem tiszteletbeli polgára, a Dunaújvárosi Egyetem Konzisztóriumának elnöke, Cserna Gábor polgármester, a Dunaújvárosi Főiskoláért cím díjazottja, címzetes főiskolai docens, dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, dr. Solti Péter, a Klebersberg Központ elnöke, dr. Galambos Dénes ország gyűlési képviselő, címzetes főiskolai docens, a Dunaújvárosi Főiskoláért cím díjazottja, Endrei Katalin, az MVM Magyar Villamosművek Zrt. elnöki tanácsadója, címzetes főiskolai docens, a Dunaújvárosi Főiskoláért cím díjazottja, Bánhidi-Nagy Attila, a MÁV Zrt. munkaügyi kapcsolatokért felelős elnök-vezérigazgatói biztosa, címzetes főiskolai docens, dr. Gyűszű György, a Magyar Államkincstár Fejér Megyei Igazgatóságának megyei igazgatója, dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke, Harasztovics Tímea, a GYSEV Zrt. humánerőforrás-igazgatója, Suszter Tamás alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője, Frányó István, a Paksi Atomerőmű Zrt. Oktatási főosztályvezetője, prof. dr. Kmeť Tibor, a Selye János Egyetem tanulmányi ügyekért felelős rektorhelyettese, Kiss Ádám Sándor, a Dunaújvárosi Egyetem kancellárja, dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes, dr. Palotás Béla tudományos és kutatási rektorhelyettes.

Fotó: Zsedrovits Enikő

Kővári Dániel, a Hallgatói Önkormányzat elnöke, valamint a szakokat gondozó intézetek igazgatói. Megnyitóbeszédében András István rektor köszöntötte az immár frissdiplomás fiatal mérnököket, közgazdászokat, tanárokat, informatikusokat és műszaki menedzsereket. Ismertette, a januári záróvizsgákon 209 hallgató tett sikeres záróvizsgát. Ebből 127 hallgató oklevelet vehetett át, amiből 35 kiváló minősítésű volt és 4 magyar hallgató kitüntetéssel végzett. Nyelvvizsga hiányában 82 hallgató csak záróvizsga-igazolást vehetett át. Oklevelet vehetett át 28 külföldi hallgató gazdálkodás és menedzsment, valamint mérnök-informatikus szakon.

A rektor elmondta, már most fel kell készülni a 2020-as év nagy kihívására, amikortól kötelező bemeneti követelmény lesz a felsőoktatásba felvételizők számára az államilag elismert középfokú C típusú nyelvvizsga. Ehhez kidolgozták, és útjára bocsátották a felvételi felkészítő programot. Ez egyrészt a nyelvi felkészítőt kínál, másrészt a 70 százalék feletti matematika- érettségire készít fel. Kijelentette, az egyetem a jövőben is elkötelezett az ipari partnerei felé, céljuk, hogy növeljék az egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeit. Ennek jegyében szervezik meg az ipari fejlesztési központot, létrehozzák a duális fejlesztési központot is. Szót ejtett az Y generáció életstílusváltásáról, a tendenciáról, hogy egyre rövidebb idő alatt egyre nagyobb változások történnek.

 

Felhívta a fi gyelmet a barátok, a segítő kezek fontosságára. A Collegium Musicum Együttes (Konkoly Krisztina – fuvola, Tótin István – klarinét, Balogh Zoltán András – kürt) ünnepi műsora után dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes bemutatta az elmúlt időszak eredményeit, az intézmény meghatározó projektjeit, a kapcsolódási pontokat a város és az egyetem között. Kiemelte, hogy soha ennyi külföldi tanuló nem tanult még az egyetemen. A beszéd után az ünnepélyes fogadalom következett, amelynek szövegét Bagi Anita gazdaságinformatikus szakon végzett hallgató, a külföldi diákoknak pedig Zhang Yichi gazdálkodás és menedzsment szakon tanuló diák mondta elő. Ezt követően a diákok egyesével vehették át oklevelüket a rektortól.

Fotó: Zsedrovits Enikő

A végzett hallgatóktól Cserna Gábor polgármester búcsúzott. Kijelentette: ez az intézmény mint térségünk szellemi műhelye, közel áll a dunaújvárosi emberek szívéhez. Büszkeséggel utalt arra, hogy Palkovics László államtitkár nemrégiben három kritériumot fogalmazott meg az egyetemek, főiskolák felé, amelyek a sikeresség fokmérői lehetnek, és a dunaújvárosi mindhármat teljesíti. Szót ejtett a paksi beruházásról, ahol szükség lehet a Dunaújvárosi Egyetemen végzett mérnökökre, a tavasszal induló közútfejlesztési programról, a MÁV-csoport vasúti vonalhálózat felújításáról. Hangsúlyozta, Dunaújváros és térsége vonzereje már a közeljövőben növekedni fog. Sok területen tudunk összedolgozni a „sikeres város, sikeres egyetem” kooperációban – jelentette ki. A diplomaátadó után a pohárköszöntőt dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában