Legszebb reményeink

2018.02.13. 11:00

Különdíjas szakácsnőink: A többiek jobban felkészültek

Kissé lehangolódtak az eredményhirdetéskor, de máris a következő versenyre készülnek gondolatban.

Pekarek János

A hölgyek nemcsak rokonszenvesek és nemcsak veszedelmesen jól főznek, hanem rendkívül sportszerűek is! Amikor megkérdeztem Pulai Józsefnét és Vinis Krisztiánnét, a közétkeztetési szakácsversenyen szerepelt dunaújvárosi szakácsnőket arról, hogy igazságos volt-e a zsűri döntése, amely szerint a pénteki verseny döntőjéből „mindössze” egyetlen különdíjjal tértek haza, azonnal rávágták: igen, a többi tizenegy csapat munkája is nagyon szépen sikerült, és a győzteseké volt a legszebb!

Azt nem mondom, hogy e két szakácsnőnk (Pulainé a Petőfi iskola, Vinisné a Margaréta óvoda Zalagast Kft. által üzemeltetett konyháján dolgozik évek óta), felhőtlenül boldog volt első versenyük végeredményének ismeretében, azt is elárulták, hogy a pénteki eredményhirdetéskor kifejezetten lehangoltak voltak, de hétfő délelőttre, miután elvégezték napi munkájuk oroszlánrészét, vagyis megfőzték a tojáslevest és a zöldborsófőzeléket csirkenuggets-szel, már helyrebillent a lelki egyensúlyuk.

Elvégre, és ezt mi, külső szemlélők is tanúsíthatjuk, a felkészülésbe teljes szívvel-lélekkel vetették bele magukat Szalainé Albrecht Orsolya, közvetlen főnökük és versenymenedzserük támogatásával.

Pusztán érdekességképpen másoljuk ide a győztes budapesti Eurest-csapat menüsorát: selymes csicsókaleves, savanyított zöldséggel tálalt és spárgával megbolondított spenótos harcsa, eperkrémes.

fotó: Zsedrovits Enikő

Versenyzőink azt is elárulták, hogy a verseny nagy izgalmában előfordultak náluk bakik. Például az általuk készített hal (afrikai harcsatekercs) kissé túlsült, és persze a szaktekintélyekből álló zsűri ezt azonnal észrevette. Ugyanakkor már a felkészülésnél is előfordult néhány véletlen: azt senki nem tartotta fontosnak közölni velük, hogy a konyhatérbe maguknak kell hozniuk raklapokat is, amire az általuk vitt, előkészített nyersanyagos dobozokat pakolhatják. Mindezzel együtt a számukra pénteken reggel háromnegyed nyolckor kezdődött háromórás verseny­időt az utolsó másodpercig kihasználták. Igaz ugyan, hogy ezt jó hatórás várakozás követte a kora esti eredményhirdetésig, de legalább kényelmesen megnézhették a szakmai kiállításokat, amelyeken egyebek között csúcstechnológiás konyhagépeket, késeket és szeletelő berendezéseket, kemencéket, sütőket láthattak vágyakozva.

Több családtagjuk is a helyszínen nézte végig a versenyt, nagyon szurkolva – és ők voltak az elsők, akik a különdíj mellett (a HungaroChemical’s ajándékai és a Metro áruház kétnapos mesterkurzusa) is kissé lehangolt szakácsnőket azzal a kiérdemelt mondattal vigasztalták: szép eredmény ez!

Az volt. Hiszen életükben először indultak szakácsversenyen, és rögtön bejutottak az ország tizenkét legjobb közétkeztetési szakácspárosa közé. Azt is számításba véve pedig, hogy már hétfőre levonták azt a következtetést, hogy „a többiek jobban felkészültek”, a legszebb reményekkel várhatjuk a 2019–2020-as szakácsversenyt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában