Terápiás szobát építenek

2018.02.07. 07:00

A Carissa Kupa jótékonysági bevételeiből segítenek a Móra iskolásoknak

Szépen haladnak a Móra Ferenc Általános Iskolában a Snoezelen terápiás szoba kivitelezési munkálatai.

Balla Tibor

Mesebeli környezetben fejleszthetik majd a Móra iskola tanulóit Fotó: Hankusz Kálmán

Tegnap délután terepszemlét tartott a készülő szobában Alpekné Major Valéria, a Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatója, Petrás Gábor, a Carissa Kupa főszervezője, a DLSZ főtitkára, Nagy Zsolt, a kivitelezést végző GBB Zrt. ügyvezetője, valamint Győrki Richárd, a kivitelezés eszközbeszerzője és műszaki ellenőre.

A fantasztikus hangulatú háromnapos XVI. Carissa Kupa nemzetközi pénzdíjas és jótékonysági kispályás labdarúgótornán összegyűlt jótékonysági támogatás összege 1 527 915 forint volt. Ebből az összegből teljes egészében megvalósítható lesz a Móra iskolában tervezett Snoezelen terápiás szoba kivitelezése. A Snoezelen-terápia lényege egy speciálisan kialakított, biztonságot és harmóniát sugárzó szobában zajlik, amely kellemes fények, hangok és illatok segítségével teremt nyugtató, mégis érzékeinket aktivizáló hatást.

Mesebeli környezetben fejleszthetik majd a Móra iskola tanulóit Fotó: Hankusz Kálmán

A csodaszobának is nevezett Snoezelen-­szoba különleges élvezetet és egyben fejlődési lehetőséget nyújt használóinak, növeli nyitottságukat a világ felé. Pihenés, kikapcsolódás, öröm, felfedezés, játék és tanulás egyben. Ez a Móra iskola diákjainak hatalmas segítség lesz az egyéni fejlesztésben, ugyanis nemcsak relaxációs, hanem fejlesztőszoba is lesz, amit minden gyerek használhat, de elsősorban a súlyos, halmozottan sérült és autista gyerekeknek szánják, hiszen ők korlátozottak a különböző ingerek megszerzésében.

Alpekné elmondta, a szobába gyermekmagasságú lávalámpa, a játszóházakból jól ismert labdamedence, megfogható fényfüggöny, a vidámparkok elvarázsolt kastélyából ismert háromsornyi törhetetlen buboréktükrök, kényelmes babzsákfotelek, csepphinta – ami az anyaméhet szimulálja, és a kevésnek bizonyult magzati élményt pótolhatja –, audio- és fénytechnika, tapintófal és egyéb fejlesztőeszközök kerülnek majd a jelen pillanatban még csak fehér falak közötti térbe. Minden berendezési tárgy olyan, amit meg is lehet fogni, nem tehet kárt bennük a gyerek, és azok sem tehetnek kárt bennük, ugyanis olyan helyről rendelik, ahol multiszenzoros szobák kialakításával foglalkoznak.

Az egykori tanterem átalakítását a GBB Zrt. ajánlotta fel támogatásként. A szoba villamosrendszerét ki kellett cserélni, a konnektorokat kétméteres magasságban helyezték el, hogy a gyerekek ne tudják elérni, a két armatúrát kicserélték egy távirányítható, színváltós mennyezeti lámpára, az üvegtéglákat eltakarták, hogy teljesen izolálható legyen a szoba, és a színes fények és formák megfelelően érvényesülhessenek. Ehhez segítségként a DVG Zrt. igazgatósági tagja, Kovács Judit a fűtéskorszerűsítést ajánlotta fel ajándékként, Nagy Zsolt ügyvezető pedig egy klímaberendezést ajánlott fel, mert úgy érzi, segíteni társadalmi kötelezettségünk, főként ha gyerekekről van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában