végigjárni a jog előírta utakat, tulajdonos nélkül

2018.02.23. 14:00

Elszaporodtak a rágcsálók a Frangepán utca egy szakaszán

Kétségbeesett lakók kerestek meg minket: patkányinvázió keseríti az életüket.

Pekarek János

Kovács Béla (balra), Szőke Erika és Balogh György: a szomszédok megelégelték a helyzetet Fotók: Zsedrovits Enikő

Szép utca a Frangepán utca. Szép lenne, ha a Rosti Pál sor sarkán nem állna egy düledező ház, több romhalmazzal az udvarán. De a látvány még csak hagyján.

A környéken lakók fő baja, hogy az elhanyagolt ingatlanon, amelynek a teteje már két éve beszakadt, s ezért a tulajdonos azt lebontotta, mérhetetlenül elszaporodtak a patkányok.

Tarthatatlan állapotok

Szőke Erika, akinek háza a lepusztult épület szomszédságában áll, egyenesen azt állítja, hogy már több száz patkány vert fészket a 12-es házban, illetve annak telkén, a hulladékhalmazok alatt. Összevissza furkálták a talajt a környéken, megrágják az utcán álló autókat, a szomszédos autószerelő műhelyben is sokszor előfordult, hogy amikor felnyitották a motorháztetőt, patkányok ugráltak ki belőle. Átmennek az utca szemben lévő oldalán álló házak kertjébe is, kirágták már borospince vasajtaját is, üres hordókat, szerszámokat tettek tönkre, tyúkólba járnak be, hiába betonozták le az alját. Naponta előfordul, hogy a lakók patkánnyal találkoznak, és tarthatatlannak ítélik a helyzetet.

Kovács Béla (balra), Szőke Erika és Balogh György: a szomszédok megelégelték a helyzetet
Fotók: Zsedrovits Enikő

 

Annyira, hogy a járási hivatal népegészségügyi osztályán is panaszt tettek: az osztály munkatársai tavaly június 23-án, majd idén január 9-én helyszíni ellenőrzést is rendeztek, amelyen ott voltak a környék lakói közül is sokan.

Tulajdonos kerestetik

Sajnos, az ingatlan előttünk is ismeretlen tulajdonosa, akiről az a hír terjed, hogy Kulcson lakik, írásban kimentette magát az ellenőrzésen való részvétel alól, viszont a bejutást sem biztosította az ingatlanra.

Így a népegészségügyi ellenőrök is csak az utcáról szemrevételezhették az állapotokat. Megállapították, hogy az ingatlan elhanyagolt, azonban az épületen, illetve az udvaron patkányt vagy patkányjáratot nem láttak. Az elhanyagoltság láttán azonban feltételezhető a rágcsálók jelenléte.

A tulajdonos annyit még leírt, hogy az udvaron szelektíven gyűjti az építési hulladékokat, és kihelyezte a rovar- és rágcsálóirtó szereket.

Időbe telik az intézkedés 

Mi is kimentünk a helyszínre, bejutni természetesen mi sem tudtunk, az utcáról pedig csak annyit állapíthattunk meg, amennyit a népegészségügyi ellenőrök: a ház ritka elhanyagolt, az udvara szintúgy, s bár igaz, hogy patkányt vagy patkánylyukat nem láttunk, de nem láttunk az irtásukra szolgáló szereket vagy eszközöket sem.

A környéken lakók egybehangzóan állítják, hogy ők is használnak patkányirtót, jó sokat, azonban annak eddig semmi hatása nem mutatkozik. Szőke Erika azt is elmondta, hogy ő már rágcsálóirtó szakembert is hívott a saját költségére, aki azonban a helyzetet felmérve azt mondta: amíg áll a leromlott ház, és az udvara tele van szemétkupacokkal, bocsánat: szelektíven gyűjtött építési törmelékkel, addig nincs értelme nagyobb arányú patkányirtásba kezdeni, mert az hatástalan marad.

A szomszéd tyúkóljában találtuk ezt a patkánylyukat

Mi is megkerestük a körzet önkormányzati képviselőjét, Hingyi Lászlót, akárcsak az elkeseredett lakók. A képviselő nekünk is elmondta: az idén januári, majd a februári közgyűlésen is szóvá tette a Frangepán utcaiak problémáját. A városi polgármesteri hivatal elkezdte az intézkedéseket, de időbe telik, amíg a jog által előírt utat végigjárják.

Felszólították a tulajdonost, hogy tegyen rendet a portáján, szállíttassa el a törmeléket. Azonban ahogyan a népegészségügyi ellenőrök, úgy az önkormányzat sem hatolhat be magánterületre. A képviselő februárban már azt is elmondta közgyűlési felszólalásában, hogy a Frangepán utca 12. számú ház nem csak veszélyessé vált a rágcsálók elszaporodása miatt, hanem a városképet is rontja, tehát kötelezni kell a tulajdonost az áldatlan állapotok megszüntetésére. A felszólítás megtörtént, a következő lépés tetemes bírság kiszabása lehet.

Annyi kedvező fejlemény már történt, hogy a tulajdonos a közelmúltban egy teherautónyi lomot már elszállíttatott a telekről.

Maradt még bőven...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában