esti akció

2018.02.08. 07:50

Mutatjuk az illegális szemétlerakót Baracson

Az internetes közösségi oldalon azonosították a szemetelőket, akik egy kisteherautónyi sittet raktak le.

Pekarek János

Valószínűleg lakásfelújításból származik a főút mellett lerakott szemét Fotó: Zsedrovits Enikő

Hovatovább rendszeressé válik az a természetkárosítás, amikor ilyen-olyan cégek és magánemberek mondhatni tetszésük szerint dobják le olykor több teherautónyi szemetüket elhagyatott vagy annak vélt helyeken, engedély nélkül, vagyis illegálisan.

Ugyanakkor vannak olyan civilek is, akik önszántukból takarítják, lapátolják el a hulladékot az útból, bár többnyire hamar belefáradnak a sziszifuszi küzdelembe. Hiszen azzal, hogy eltakarítják az egyik rakomány szemetet, tulajdonképpen csak helyet csinálnak a következőnek…

Most viszont a körülmények szerencsés összejátszásának köszönhetően talán sikerül példásan megbüntetni a tetteseket, akiknek személyére a minap fény derült! A 6. főút baracsi leágazása mellett, az országutat a mezőtől elválasztó fasornak a község felé eső oldalán egy kisteherautóra való építési törmelék csúfítja a tájat. Valószínűleg lakásfelújításból származik. Ezen a helyen már többször találtak illegálisan lerakott hulladékot, s mivel a terület Dunaújvároshoz tartozik, a szemét elszállítása sok pénzébe kerül a városnak, némely esetben többmilliós tételt jelent a takarítás.

Valószínűleg lakásfelújításból származik a főút mellett lerakott szemét
Fotó: Zsedrovits Enikő

Bár félreesőnek látszik a lerakó, mégsem az!

Egy éjszakai felvételek készítésére is alkalmas kamerával levideózták, ahogyan január 20-án, 17 óra után néhány perccel, már sötétben, megáll egy fehér kisteherautó ezen a helyen, és három ember zsákokat, hulladékokat rak ki a kocsiból. A felvétel eljutott a baracsi önkormányzathoz, ahol addigra már több helyi lakos bejelentést tett az illegális szemétkupacról. A képeket a baracsi önkormányzat eljuttatta a dunaújvárosi polgármesteri hivatalhoz is, majd azok felkerültek az egyik nagy internetes közösségi oldalra.

A felvételek nem közvetlen közelből készültek ugyan, de jó minőségűek, és alkalmasak arra, hogy felismerhető részleteket rögzítsenek. Ennek köszönhetően többen is jelentkeztek, egymástól függetlenül, hogy felismerték a képen látható személyeket, vagy legalább egyet közülük. Milyen az élet: az egyik azonosító még a járművet is felismerte és megadta a rendszámát. A kisteherautó egy építőipari vállalkozáshoz tartozik.

Videofelvétel készült az esti akcióról a 6-os főút mellett

Baracs és Dunaújváros önkormányzatai megtették a megfelelő lépéseket. Rendőrségi feljelentés született az ügyben, egyelőre ismeretlen tettes ellen, a bizonyítékokat és a tanúk nevét is átadták a nyomozóknak. A vizsgálat eredményéről természetesen lapunk is beszámol majd.

Abban nem reménykedünk, hogy a minden bizonnyal példás büntetés nyomán megszűnik majd az illegális szemétlerakás gyakorlata. Elég végigmennünk a 6-os főút város melletti szakaszán, be-­bekanyarodni a mellék­utakra: szinte minden elágazásnál látni szétszórt szeméthalmokat.

A büntetés azonban talán elgondolkodtatja az illegálisan szemetet lerakókat.

Olvasóink véleménye:

Büntetni kellene azokat, akik így rakják le a szemetet, hogy örökre elmenjen a kedvük! Sokat dolgoztam építőiparban, tudom, mekkora a nyomás, hogy tüntessük el a sittet, de soha nem csináltam ilyet!

Simon Gyula, Dunaújváros

Fotó: Zsedrovits Enikő

Itt születtem, nagyon nem tetszik, hogy mindenhova szemetet raknak le. A városban is elég megnézni a Béke téri garázssort: mi minden van ott! 360 ezer forintunkba került elszállíttatni!

Laczkó Józsefné, Dunaújváros

Fotó: Zsedrovits Enikő

Nagyon ellene vagyok az ilyes­minek! Nem tudom, mit lehetne kezdeni az ilyen szemetelőkkel: talán ki kellene szűrni őket, megakadályozni, hogy újra ilyet tehessenek. Minden szemetelés ellen tiltakozom!

Halasi Istvánné, Perkáta

Fotó: Zsedrovits Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában