Népdaléneklési verseny

2018.01.20. 11:30

A Móriczban tartották a területi válogatót pénteken

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesülettel közösen 2018-ban ismét meghirdette a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt.

Balla Tibor

A Széchenyi gimnázium Pántlika csoportja, Molnár Tímea, Tótin Szilvia, Gyimesi Klaudia, Fábián Dóra, Megyesi Leila és Rabi Luca Lívia Fotó: Ady Géza

A dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában tegnap délután tartották meg a verseny területi válogatóját. A versengést énekes, zenekari és vegyes kategóriákban hirdették meg. Az énekes kategórián belül is szólóének (autentikus stílusú megszólalásban az előadóktól népdalcsokrot kértek, amelyben a dalok egy tájegységről valóak, vagy egy hosszabb lélegzetű balladát), éneklőcsoport (népdalcsokrot kértek), énekkettős/énekhármas (népdalcsokrot kértek) és alkategóriákban lehetett nevezni. Az előválogatón bemutatott produkciókat háromfős szakmai zsűri hallgatta meg, és egy rövid szakmai konzultáció után nyilvánosan hirdették ki, hogy kik jutnak tovább a megyei döntőre.

A Széchenyi gimnázium Pántlika csoportja, Molnár Tímea, Tótin Szilvia, Gyimesi Klaudia, Fábián Dóra, Megyesi Leila és Rabi Luca Lívia Fotó: Ady Géza

A Móricz iskolában zajló területi válogatón a zsűrit Németh István népzenegyűjtő, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének nyugalmazott munkatársa, Varró János népzenész és népzene-pedagógus, és beugróként Fazekas Andrea énektanár alkotta. A versengésen a Móricz iskola, a Széchenyi gimnázium, a „Veled az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, a rácalmási Jankovich iskola.

A válogatást a szervezők részéről dr. Major Lászlóné nyitotta meg, elmondva, hogy a rendezvény évtizednél régebbi hagyományra tekinthet vissza. Kijelentette, idén száznál is többen jelentkeztek a megmérettetésre, ami összességében közel ezer diákot jelent résztvevőként.

Idén hat előválogatót tartanak, a tegnapi dunaújvárosi volt az első a sorban. Mint elmondta, nem is versenyként kell tekinteni az eseményre, hanem csak úgy, hogy egy délutánt töltenek el a népdallal. Ennek megfelelően nem is voltak helyezések, minősítés, minden résztvevő egy emléklappal távozhatott. Emellé útravalóul egy kis szakmai útmutatást is kaptak a zsűri tagjaitól. Akik pedig továbbjutottak, fellépnek március 2-án Lovasberényben a következő fordulón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában