határon túl

2018.01.11. 08:00

Szilágyis pályázati sikertörténet

Örömhírrel indult az év Farkas Mártának, a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet tagintézménye vezetőjének.

Balla Tibor

Dr. Gordan Girlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete részt vett a Szilágyi iskolában a szerb-horvát szakkör bemutató óráján tavaly, amit Farkas Márta tartott Fotó: Ady Géza

A héten sikeres pályázatról értesítették.

Az értesítés a Zágrábban székelő Határon Túli Horvátok Központi Hivatalától érkezett kedden, hogy pályázatával sikerrel járt, és mintegy 15 ezer kuna támogatást nyert, ami forintban kifejezve olyan 600 ezer forintot tesz ki. Így a korábban kitűzött cél lényegesen közelebb került, hogy a vukovári kapcsolatokat erősíteni tudják a Szilágyi iskolával, az Intercisa Múzeummal és a Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesületével közösen.

Dr. Gordan Girlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete részt vett a Szilágyi iskolában a szerb-horvát szakkör bemutató óráján tavaly, amit Farkas Márta tartott
Fotó: Ady Géza

A pályázatot Farkas Márta még tavaly novemberben magánszemélyként adta be horvát nyelven – ami unikális, hiszen jellemzően egyesületek pályáznak -, azzal a céllal, hogy az iskola kapcsolatát erősítsék Vukovár városával, annak iskolájával és múzeumával. Ez lesz az első lépés a testvérvárosi kapcsolatok szorosabbra fonásában. Látogatást terveztnek Vukovárra az idei esztendőben tanulókkal, tanárokkal, muzeológusokkal és a horvátok egyesületének tagjaival. Tavasszal már szeretnének is kiutazni, majd az Antun Bauer általános iskola tanárait, diákjait vendégül látni nálunk.

A pályázatra a világ összes országából (például az Amerikai Egyesült Államokból, Argentínából, Kanadából, Bosznia Hercegovinából, Szerbiából, Szlovéniából) jelentkezhettek egyének, szervezetek, egyesületek a horvát identitás megőrzésére, illetve a kapcsolatok erősítésére a horvát közösségekkel.

Farkas Márta

A hivatal összesen 109 pályázatot tartott arra érdemesnek, hogy támogassák céljaikat, programjaikat, köztük mindössze két Magyarországról érkezőt. Ebből lett az egyik Farkas Mártáé (a másik nyertes Kópháza lett).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában