SZTK átalakítás

2018.01.04. 20:09

Közigazgatási központ lesz az egykori zöld rendelőből

Az élményfürdő után a Dunaújvárosban zöld rendelőként ismert épületben is megkezdődhet az átalakítás és felújítás hamarosan.

Körmendi Erzsébet

Több mint egy évtizedes szégyenfoltot sikerül jóra hozni a helyi és az országos kormánypárti vezetők közreműködésével és közbenjárásával. Ám az intézmény nem a régi, egészségügyi funkciójával tér vissza a város vérkeringésébe, hanem a Dunaújvárosi Járási Hivatal egységeinek ad majd otthont. Városunk önkormányzata átadta az épületet a Fejér Megyei Kormányhivatalnak csütörtök délelőtt, ami egyúttal azt is jelenti, hogy elkezdődhet a kivitelezés, az ötezer négyzetméteres épület modernizálása. A résztvevők történelminek nevezték az eseményt, az átadás-átvételi eljárást, amelyen Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Simon László, Fejér megye kormánymegbízottja, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, a város és a megye díszpolgára, dr. Galambos Dénes, a 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője mondta el az eseményhez kapcsolódó gondolatait.

Rá sem ismernek majd a zöld rendelőre – az átalakítás után ilyen impozáns lesz az épület főbejárata

A Fejér Megyei Kormányhivatal átveszi 2018. január 4-től Dunaújváros önkormányzatától a volt II. számú orvosi rendelő, más néven az egykori zöld sztk épületét. Az átalakítást követően, csaknem kétmilliárd forintos beruházás eredményeként, ott kap majd helyet a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala.

A csütörtöki átadás-átvételi eseményen elhangzott, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal azonnal átadja a nyílt közbeszerzési eljáráson kiválasztott kivitelezőknek (mint közös ajánlattevőknek) az épületet, ahol a lehető legrövidebb idő alatt kialakítják a megyei kormányhivatal új, modern járási hivatalát. Dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke köszöntőjében visszautalt azokra az évekre, amikor még önkormányzati képviselőként tett meg mindent Cserna Gáborral közösen azért, hogy újra hasznos célt szolgálva visszaadhassák a hajdani zöld rendelőt a dunaújvárosiaknak. Majd 2011-től kormánymegbízottként dolgozott az állampolgárbarát, lakossághoz közeli, egyszerűsített közigazgatási rendszer kialakításán, a járások létrehozásán. – Óriási nap ez a mai. Bízom benne, hogy ez az épület ismét méltó módon, városi igényt szolgál, remélhetőleg még az idén – mondta dr. Dorkota Lajos.

- Történelmi ez a mai nap. Nagyon sokan és sokat tettek azért, hogy az egykori sztk-épület megfelelő funkciót kapjon. A Dunaújvárosi Járási Hivatal kilenc szervezeti egysége közül hét kap majd helyet itt, az új irodaházban, csak a korszerű kormányablak és a felújított munkaügyi kirendeltség marad a régi helyen. Összesen 134 hivatali dolgozó foglalkozik majd az ügyfelekkel az egykori rendelő közel 5000 négyzetméteres területén, amelyet modern épületté alakíttatunk. A földszinten és az első emeleten nyitott, a mindenkori elvárásoknak megfelelő, ügyfélhívóval ellátott ügyfélszolgálati helyek lesznek, kényelmes ügyfélvárókkal. A mozgáskorlátozottak számára biztosított lesz az akadálymentes közlekedés és mosdó is. Az átalakítás költsége 1 milliárd 930 millió forint – tájékoztatta a megjelenteket dr. Simon László, Fejér megye kormánymegbízottja.

Fotós: Zsedrovits Enikő

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő hozzátette az elhangzottakhoz:


Dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke és dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő egyezteti az elképzeléseket az egykori rendelőintézeti várócsarnokban; a háttérben Cserna Gábor polgármester lép be a hamarosan megújuló épületbe
Fotós: Zsedrovits Enikő

- A közigazgatás korszerűsítésének fontos állomása, hogy a zöld rendelőből a járási hivatal irodaháza lesz, ahol egy helyen intézhetik ügyeiket az állampolgárok. A 2013. január 1-jétől létrehozott új járási rendszeren belül a dunaújvárosihoz 70 ezer választópolgár, 90 ezer polgár tartozik. Számukra teremt korszerű ügyintézési lehetőséget majd ez az új közigazgatási központ. A megvalósítás fontos állomása a mai munkaterület-átadás.

Fotós: Zsedrovits Enikő

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere rövid zöldrendelő-történeti áttekintést adott, kezdve azzal, hogy az akkori baloldali városvezetés 2004-ben eladta az egészségügyi funkciójú épületet 118 millió forintért, majd – mivel ott működtek a szak- és körzeti rendelések – kényszerből visszabérelte azt az önkormányzat havi 15 millió forintért. A vevők később 400 millióért továbbadtak az épületen, majd az új, többségi tulajdonos zárat cserélt és lakatot tett a „házra” úgy, hogy 2010. július 2-án reggel a bezárt ajtók fogadták a betegeket, el kellett költöztetni a rendeléseket. Négy éven át csak a pusztulás volt, amikor Iván László fideszes önkormányzati képviselő 2014-ben még jelöltként kezdte el ott a rágcsálóirtást és a rendrakást.

Fotós: Zsedrovits Enikő

A többéves tárgyalássorozatot tavaly sikerült eredménnyel lezárni, és megállapodni a tulajdonosokkal arról, hogy a város visszaveszi a rendelőt. Költségvetési forrás azonban nem volt az épület megmentésére, csak terv. – Az új funkciónak örömmel adjuk át az egykori zöld rendelőt. Bízunk benne, hamarosan ismét a dunaújvárosiaké lesz az épület – tette hozzá Cserna Gábor.

Ezek is érdekelhetik