Egy morzsányi hozzájárulás

2018.01.04. 11:30

Már egy hónapja működik az Enni adok – enni kapok ételdoboz Dunaföldváron

Egy hónappal ezelőtt helyezték el Dunaföldváron a Mészáros utcában az Enni adok – enni kapok ételdobozt, amely a Re-Formáló Egyesület lelkes helyi önkénteseinek és jó pár adományozónak köszönhetően naponta megtelik. Majd naponta kiürül.

L. Mészáros Irma

A közeli élelmiszerboltból kapott kenyeret helyezi a dobozba Komiszár József, a dunaföldvári csoport egyik önkéntese

Fotó: amatőr

Sőt többször is. Volt már benne sok-sok pékáru, gyümölcs, édesség, házi sütemény, tartós élelmiszer, befőtt, de főtt étel – leves, kocsonya, pörkölt, töltött káposzta, paprikás krumpli is. A főszervező-ötletgazda Deák Ilona arról is beszámolt, hogy Újév napján egy hölgy egy nagy tálca sült hússal jelent meg az ételdoboznál: a szilveszteri buli maradékát ajánlotta fel. Nem dobták ki, amit már nem tudtak megenni.

Az ételdoboz egy hónapos működése jól bizonyítja, hogy szükség van rá. Az emberek mindkét oldalról (adok-kapok) megtalálták a segítés és a segítség elfogadásának lehetőségét – mondta az egyik önkéntes, Viktor Dezsőné. Ma kora délelőttre is majdnem teljesen kiürült a doboz.

Rendszeresen kapnak pékárut záráskor egy helyi élelmiszerbolttól, de jött már adomány egy pékségből, a gimnáziumi büféből, valamint egy zöldségestől is.

A közeli élelmiszerboltból kapott kenyeret helyezi a dobozba Komiszár József, a dunaföldvári csoport egyik önkéntese
Fotós: amatőr

- Nagyon jó érzés megtapasztalni, hogy vannak ismeretlen, jólelkű emberek, akik időről időre megérkeznek valamilyen adománnyal – teszi hozzá Deák Ilona. Egy idős hölgy külön a doboz számára sütött ünnep előtt, de akad fiatal édesanya, aki kisgyermekével rendszeresen elhelyez egy-egy kis csomagot. Deák Ilona reménykedik, hogy nemcsak egy-két ember üríti a dobozt, hanem sok ember hozzájut, ha szüksége van kiegészítésre a család ellátásához. Természetesen felmérni sem tudják a forgalmat, de a szabály szerint egy ember egyszerre három darabot vihet el. Jó lenne, ha betartanák ezt a szabályt – mondja. Örömmel fogadnak bármit. A téli időszakban dobozba, üvegbe tett készételt, egyébként meg bármi tartós élelmiszert, vagy kertben termett gyümölcsöt, a kamrából lekvárt. Hisz benne, hogy az emberek jók. Bár megélt már konfliktushelyzetet is, bízik benne, hogy egyre többen tudomást szereznek az Enni adok – enni kapok ételdobozról. Erősödik az a tudat, hogy ne a kukába dobják a felesleges ételt, hanem másnak segítsenek vele. Nyitott szívű magánembereken kívül várják vállalkozók, éttermek, boltok felajánlásait is.

Az egyesület önkéntesei felügyelik az ételdobozt: naponta legalább kétszer ellenőrzik az ételeket, a tisztaságot, a környezetet. A csoportba szívesen fogadnak még jelentkezőket, akik részt vennének ebben a tevékenységben. Felvették a kapcsolatot a helyi gimnázium vezetőjével, hiszen a Re-Formáló Egyesület, amelynek már tizenhét településen vannak önkéntesei, lehetőséget nyújt a diákoknak az ötvenórás kötelező szolgálat teljesítésére is.

Aki korán megtanulja, hogy segíteni jó, az később is folytatja. A kisgyerek édesanyjával rendszeresen tesz be valamit az ételdobozba

Karácsony előtt az egyik adományozó azt írta: Az ünnep mindenkié. Jó lenne, ha az emberhez méltó élet is mindenki jussa lenne. Ehhez csak egy morzsányi hozzájárulás az Enni adok – enni kapok ételdoboz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában