Játszva tanulnak küzdeni

2018.01.08. 10:00

Hatéves az újvárosi Bástya Sakk Egyesület legfiatalabb tagja

Többnyire mosolygás a reakció, amikor a „Te gyereked mit sportol?” kérdésre azt a választ kapjuk, hogy sakkozik. Márpedig, aki közel van ehhez a játékhoz, tudja, milyen komoly agymunkát végeznek a sakkozók.

Sztipán Orsolya

A sakk nemcsak játék, hanem komoly agymunka is. Rendkívül erősen fejleszti a gyerekek memóriáját és a koncentráció-képességét

A Bástya Dunaújvárosi Sakk Egyesület klubjának huszonnyolc tagja van, a legfiatalabb hatéves, a legidősebb tizenöt.

Némethné Bátai Ibolya tizenkét éve foglalkozik a legkisebbekkel. Három saját gyermeke is tehetséges, komoly sakkozó, ő maga pedig arra tette fel életét, hogy megismertesse és megszerettesse a fekete-fehér bábuk módszeres terelgetését a táblán a gyerekekkel.

Régóta foglalkozik a legkisebbek sakkoktatásával. Azt kérdeztük tőle, milyen tevékenység is a sakk?

- A sakk egy nagyon összetett játék, ami logikus gondolkodást igényel. Meg kell jegyezni a szabályokat, az egyes, már előforduló állásokat fel kell tudni idézni. Játék közben folyamatosan fejben kell tartani a terveket, az ellenfél fenyegetéseit. Rávezeti a gyermeket, hogy ösztönös lépések helyett előre gondolkodjon, logikusan cselekedjen, valamint, hogy pontosan fel tudja mérni az ezekre várható válaszreakciókat.

Az élet minden területén hasznos, ha az ember előre ki tudja sakkozni a lehetőségeket. Ez a játék kiemelten fejleszti a memóriát, a kreativitást, az összefüggések felismerésének képességét, a jó emlékezőtehetséget, a megosztott figyelem képességét, a módszeres és hatékony gondolkodást, a tanulási képességet stb. Vajon milyen előnye származik a gyermeknek, ha rendszeresen sakkozik?

- A matematikához, nyelvtanhoz, nyelv- és zenetanuláshoz nagy előnyt jelent a jó emlékezőtehetség és a jó logikai gondolkodás – mondta Némethné Bátai Ibolya -, hogy minél könnyebben, minél kevesebb fáradsággal lehessen elsajátítani az ismereteket. A későbbiek során a felnövő gyermek, az élethelyzeteiben, munkájában szerteágazó problémák és megoldások kuszaságát átlátva és uralva, döntéseivel céltudatosan a legrövidebb úton tud majd haladni az általa kitűzött tervek eléréséig.

A sakk megtanít előre gondolkodni, tervet alkotni, odafigyelni a másikra, a becsületességre, következmények vállalására, az önuralomra, kitartásra, szabályok betartására, versenyszellemre, sportszerűségre, a problémákat észrevenni és leküzdeni.

Klimkó Csaba, az egyesület elnökének edzéseire a haladók járnak azok, akik már nem csupán a játékot látják a sakkban, hanem szívesen fektetnek pluszmunkát is a készülésekbe.

A sakk nemcsak játék, hanem komoly agymunka is. Rendkívül erősen fejleszti a gyerekek memóriáját és a koncentráció-képességét

Négy, különböző tudásszintű csoportot működtetünk: a gyalog csoport a teljesen kezdő óvodások és kisiskolásoké. Megtanulják a szabályokat és azok betartását, részjátékokkal fejlesztjük a figyelmüket. A huszár csoport a sakkot, mint játékot szerető gyerekeké, és a kezdő versenyzőké. Ők taktikai elemeket, alapelveket tanulnak, sokat játszanak. A bátrabbak gyerekversenyekre is járnak, akik pedig beleszeretnek a versenyzésbe, ők országos és értékszám szerző tornákon is elindulnak.

Ez utóbbi haladók kerülnek fel a bástya csoportba, ahol már komoly versenyzői sakktudásuk alakul ki a gyerekeknek. Akik nagyon beleszeretnek ebbe a sportba, ők, a „profi szintet űzők” járnak a vezér csoportba.

A haladó sakkozók életmódja lényegesen különbözik a kezdőkétől. Ők országos és nemzetközi versenyen vesznek részt, amelyekre komoly felkészülés szükséges. Az igazán elkötelezettek naponta több órán át edzenek. Ennek jutalmaként az elmúlt években több versenyzőnk is szerepelt vb, Eb, illetve uniós bajnokságon.

A kiemelkedően fejlődő, tehetséges és szorgalmas gyerekeknek a klubedzéseken kívül lehetőségük van bekapcsolódni a Régiós Sakkiskolák oktatásába, amely az Országos Sakkszövetség keretein belül zajlik, az ifjúsági élsakkozás programjának egyik lépcsője. Az ott is jól teljesítő és a korcsoportos versenyeken is jól szereplő gyerekek felvételizhetnek a Központi Sakkiskolába, ahol a versenysakkozás kiemelkedő tehetségeiből az olimpiai csapat jövőbeli utánpótlását kívánják biztosítani. Ennek az iskolának több bástyás tagja is van, egyikük a rangos mesterjelölti (CM) címmel is rendelkezik.

Némethné Bátai Ibolya sakkedző és Klimkó Csaba, a Bástya Dunaújvárosi Sakk Egyesület elnöke azt vallja, hogy a sakk az élet minden területén segít boldogulni Fotók: Ady Géza

Interjúnk alatt éppen a sakk-klub évnyitó rendezvénye zajlik. A „csendes őrültek” cseppet sem csendes gyerekhada vidáman veszi birtokba a sakktáblákat. Nehéz elképzelni, de igaz, hogy ezek az örökmozgó gyerekek a versenyeken eleinte csak tíz-tizenöt percet, de később akár négy órán át is egy helyben ülnek és gondolkodnak, és mindezt láthatón élvezik is.

Irigylésre méltó, ahogyan ezek a kicsik értik, beszélik és alkalmazzák a sakk nyelvét. A szakmaiság magától értetődően ivódik bele az agyukba alapvető lételemükkel, a játékkal. Amikor majd az életben szorult helyzetbe kerülnek, valószínűleg nem fognak nagyon zavarba jönni, hanem csak könnyedén legyintenek: sakk-matt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában