Új testvérvárosunk: Leszno

2018.01.08. 07:00

Visszatekintő: Két fontos útszakasz megújult, a fejlesztés folytatódik

Az év vége sem telt el izgalmas és szép események nélkül. Számunkra Pecsét István hazatérése volt a legszebb!

PEKAREK JÁNOS

A dunapentelei Szórád Márton Általános Iskola 1949-ben kezdett és 1956-ban végzett diákjai hatvanéves osztálytalálkozójukon

Fotó: © Zsedrovits Enikő

Október:

Szórádosok voltak, sok mindenen kellett átmenniük kisdiák korukban, mert 1949-ben kezdtek. Osztálytalálkozót szerveztek az egykori pentelei Szórád Márton Általános Iskola hatvan éve végzett tanulói, akik 1949-től 1956-ig jártak iskolába.

A dunapentelei Szórád Márton Általános Iskola 1949-ben kezdett és 1956-ban végzett diákjai hatvanéves osztálytalálkozójukon

Van bőven tennivaló a határban: még nincs minden termény betakarítva, de már vetni is kellene. Zajlott az árpa vetése, a talajelőkészítés, a búza vetése, de már megkezdték a kukorica betakarítását is.

Új testvértelepülése lesz Dunaújvárosnak: a lengyelországi Leszno, amellyel együttműködési megállapodást kötöttünk. A két város a sport, a kultúra és a gazdaság területén is együttműködik a jövőben.

Mit csinál esténként? Endrei Judit író, korábbi tévébemondó volt a városi József Attila Könyvtár vendége. Egész tömeg volt kíváncsi rá: a könyvtárban fellelhető összes széket be kellett vinni az olvasóterembe.

Két fontos útszakasz is megújult, a fejlesztések folytatódnak. A Dózsa György út egy szakasza után a szakemberek végeztek az Aranyvölgyi út egy részének megújításával is, a burkolati jelek felfestésével együtt, mondta sajtótájékoztatóján Cserna Gábor polgármester.

Vakvezető kutyákkal rendeztek érzékenyítő tréninget a Móricz Zsigmond Általános Iskolában
Fotók: DH archív

Vakvezető kutyák és kiképzőik tartottak úgynevezett érzékenyítő tréninget a Móricz Zsigmond Általános Iskolában: óriási sikerrel! Kérdezni is lehetett a kutyákról, valamint meg is lehetett simogatni őket, s kipróbálhatták a diákok, milyen érzés bekötött szemmel, a kutya segítségével közlekedni.

Október utolsó vasárnapján ismét megrendezték a város legaktívabb jótékonysági programját: a XI. 24 órás úszógálát. 15 csapat több mint 290 versenyzője regisztrált a főszervező, ötletgazda Szalontai Károlynál.

Fotós munkatársunk, Ady Géza munkái láthatók a Kamara Galériában. Városunk emblematikus helyeit fotózta meg fényképészünk.

Nem csak tudnak: szeretnek is főzni azok a dunaújvárosi szakácsnők, akik az országos közétkeztetési szakácsverseny döntőjébe jutottak: Vinis Krisztiánné és Pulai Józsefné.

November:

Dunaújváros kenyerének minden eladott darabjából ötven forintot jótékony célra fordítanak valamely civil szervezet javára. Hatodik alkalommal a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Ifjúsági Egyesülete jutott így 501 ezer forinthoz.

Tizenhat év után, összegző életmű-kiállítással tért vissza az Intercisa Múzeumba a régi dunaújvárosi, Gombos István Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész.

Nyitott kapuk a Hildben: ott nem csak új dolgok létrehozására tanítják a diákokat, hanem arra is, hogy a múlt szemet gyönyörködtető értékeit átmentsék a jövő számára. Nyílt napjukon ebbe is betekintést engedtek a pályaválasztás előtt álló fiataloknak és szüleiknek, akik tantermeikbe és műhelyeikbe is bepillanthattak.

A „nagy háború”: az I. világháború végére és áldozataira emlékeztek a pentelei iskola falánál álló, Bory Jenő szobrászművész készítette emlékműnél.

Sokak meglepetésére, ám tízhetes teljesítményét tekintve megérdemelten lett a Sztárban sztár legsokoldalúbb előadója, fődíjasa Horváth Tamás dunaújvárosi előadóművész, zenész-énekes.

A Pentele Baráti Kör tagjai Tóth László helyi sírköves mester és munkatársai segítségével helyreállították a kis temetőben Zalay Ferencz dunapentelei római katolikus esperes plébános (1814-1886) sírkövét.

A Dunaújvárosi Egyetem tudományos hetén egyebek között robotok, drónok versenyét rendezték meg, és tésztahidakkal is lehetett versenyezni, a Tudományos Diákköri Konferencia mellett.

Gombos István alpolgármester (balra) Leszno képviselőjével

December:

2017-ben az önkéntes véradók 48 helyszínen 5100 egységnyi vért adtak, és ezzel 15 300 embernek tudtak segíteni. Köszönjük! Ugyanakkor a vérellátó szolgálat és a vöröskereszt terveiben 5300 egységnyi vér szerepelt: egyre nehezebb összegyűjteni a szükséges mennyiségű vért.

Meggyújtották az belső adventi gyertyát a Városháza téren az ökumenikus egyházak képviselői az Adventi forgatag rendezvénysorozatán.

Megérkezett a Mikulás a Városháza térre. A 40-es buszt is ő vezette, és játszóbuszt is hozott magával, a gyerekek örömére, akiket a Mindent Látó Távcsővel és a Csodatollal is köszöntött.

Komplex energetikai felújítás kezdődött a Vasvári Pál Általános Iskolában. Új nyílászárók mellett teljes hőszigetelést is kap az iskola, amely az első volt a városban.

Elektromos hajtású játék kisautókat vettek a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának az egyik jótékonysági futás bevételéből: ezzel mehetnek majd orvosi vizsgálatra az osztályon kezelt kicsik.

Megjelent a helyi tűzoltók 2018. évi naptára, amelyben a lánglovagok házi kedvencekkel együtt szerepelnek. A naptár bevételét Móna Jázmin Letícia gyógykezelésére fordítják: a négy és fél éves kislány nemrég őssejt-beültetésen esett át, hogy születési oxigénhiányos állapotán javítsanak.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája nyitotta meg az idei tanév szalagavatóinak sorát.

Kalapemelés a Petőfi Irodalmi Múzeumnak: Arany János születésének kétszázadik évfordulója alkalmából interaktív kiállításuk Dunaújvárosba is eljutott.

Fennállásának hatvanötödik évfordulóját ünnepelte a város táncegyüttese, a Vasas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában