Átörökíti a családi mesterséget

2017.12.03. 13:00

Többféle kézműves-tevékenység érdekli, amiket összekapcsol a kosárfonással

Mondhatni a vérében van a kosárfonás Gerzsényi Ginának. A fiatal kézműves a családi örökséget is ápolva szövi jövőbeni terveit.

DH

Gerzsényi Gina tárlatán felsorakoztatott munkákból betekintést nyerhettek a kosárfonás munkálataiba

- Mindig azt hallottam a nagymamától, hogy a kosárfonást aztán ne csináljam, mert nagyon nehéz, és jól keresni sem lehet vele – mesélte Gina. – Aztán amikor eljött a szakmaválasztás ideje, mégis emellett döntöttem. Az elmúlt két évben elvégeztem a kosárfonó-tanfolyamot és egy játszóházvezetőit is, illetve néhány hete szereztem meg az oktatói képesítést, így gyerekeknek és felnőtteknek is taníthatom a kosárfonást – tette hozzá. Itt, főként a második évben olyan komolyabb munkák kerültek ki a kezei közül, mint egy demizson, vagy nagyobb kosarak, amelyeket otthon nem készítettek.- A kosárfonás tájegységenként változik, az iskolában lehetőség nyílt igen tág körben bepillantani ebbe a mesterségbe, vagyis tudtak sok újat, más technikákat mutatni, mint amiket már a nagymamától megtanultam. Ezen a téren is igaz a mondás, hogy a jó pap is holtig tanul. Nagymamával például Szlovéniában találtuk olyan kosarat, amiről nem is tudta ő sem egyből, hogyan is kellene nekiállni, olyan sok formája van – tette hozzá. – A kosárfonás mellett a játszóházvezetés tanfolyamon megismerkedtem a nemezeléssel, fafaragással, a bőr felhasználásával, és gyerekjátékokat készítettünk. Célom, hogy ezeket az alapanyagokat összedolgozva – amire már a kiállításon is van példa – hozzak létre újabb munkákat.- Szeretnék a térség falvaiban tanfolyamokat elindítani – magyarázta. – Ez akár továbblépési lehetőség lehetne olyanok számára, akik csak időszakosan dolgoznak vagy alkalmi munkát végeznek.

Gerzsényi Gina tárlatán felsorakoztatott munkákból betekintést nyerhettek a kosárfonás munkálataiba

A vesszővel persze nem könnyű bánni, ezt Gina is elismeri.- Az elején érik kudarcok az embereket, fáj a kezük, de türelem kell ehhez is, hiszen a technika elsajátítása után már nem erőből dolgoznak, és sokkal könnyebben megy a munka – osztotta meg tapasztalatait. Gerzsényi Gina arról is beszélt, a fenti tervei és a munka mellett célja még, hogy megszerezze a népművészet ifjú mestere címet.- Az elmúlt két évben pályáztam már, de eddig nem jártam sikerrel – mondta. – Jövőre újra megpróbálom, öt terméket és egy szakdolgozatot kell leadni. Már készülök rá, hiszen ez hatalmas elismerés lenne számomra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában