Szeretetben üljünk asztalhoz

2017.12.24. 10:00

Mit együnk és igyunk karácsonykor? Hogyan adjuk meg módját a ünneplésnek?

A fenti kérdésekre válaszul akár azt is mondhatjuk, hogy ilyenkor ezt vagy azt „illik” fogyasztani. A Corner Hotel és Kávéház egyik tulajdonosával és két kiváló szakemberével beszélgetve, tuti receptek nélküli, barátságos tippeket hallottunk az ünnepi, családias vendéglátásra.

Balogh Tamás

Omlós ünnepi pulykasült. A háztartási sütőbe sajnos csak egy négy-öt kilós bébipulyka fér be...

A karácsony nálunk mindig háromnapos. A szenteste napja jórészt az általános előkészületekkel telik, amiben bent van a gyakran megkésett előkészületek befejezése, kezdve a megkésett bevásárlásokkal, a fa és a bútorok beállításával. A gasztronómiai és a vendégvárós része az ünnepi vacsorával kezdődik.

Karácsonykor tradicionálisan ismétlődő ételeket fogyasztunk. Tóth Tibor, a Corner Hotel és Kávéház vezető séfje egyszerű, megvalósítható tippeket ad mindenkinek.

„A legfontosabb, hogy szánjuk rá az időt, mert a főzést soha nem szabad elkapkodni. Gondoljuk meg, hogy hány vendéget várunk, mert főleg az adagokat illetően, az ilyen ünnepi lakomáknál ugyanis gyakran túlzásokba esünk. Jól tesszük, ha nem túlbonyolított ételsorokban gondolkodunk. Legalább ilyen fontos, hogy ezen az ünnepen ne akarjunk az eddig még nem próbált dolgokkal előállni, készítsük azt, ami a legjobban megy és a vendégeink is biztosan szeretik! Persze a vállalkozó szelleműek bátran álljanak neki a kísérletnek, de jól teszik, ha valami beváltat is készítenek.

Karácsonykor halat az asztalra!

Halászlé. Számtalan fajtája létezik. Az elkészítése, bármilyen edényben is készül, két féle módszerre épül: az egyikben passzíroznak, a másikban pedig nem.

Hódosi Judit üzletvezető és Tóth Tibor vezető séf ad tanácsokat az ünnepi étkezéshez
Fotó: Ady Géza

Rántott hal. Ahogy az előbbinél, ennél is felmerül a kérdés: Filézve vagy anélkül? A „patkóban” rántott hal mindenképpen dekoratívabb, de a fogyasztása nagyobb figyelmet követel, mint a filézetté. Hozzá a burgonyás salátákat is ajánlom: a hagymás-ecetest vagy a majonézest. Finom lesz a zöld salátával, és a marinált, ecetes, citromos ízesítésű zöldségekkel.

Nyilván van, aki nem szereti halakat, és ilyenkor még mindig jöhetnek a hideg sültek, hiszen ez az este nem a nagy sütés-főzésről kell, hogy szóljon, hanem hogy együtt töltsük az estét, és megajándékozzuk egymást.

Az ünnepi ebédre, az első ünnepen főzzünk egy finom levest. Erre egy egész délelőttöt, de legalább három-négy órát szánhatunk. A legjobb, ha beültethetünk a fazékba egy egész tyúkot vagy egy kakast. Sok zöldséget, és minél több félét rakjunk bele. A sárgarépával csínján bánjunk, mert attól édes lehet, de a többi csak a javára válik.

Az anyukám úgy készítette, és most már én is, hogy a hagyományos májas, zsemlés, gombás töltelékkel betöltötte, bevarrta, és amikor megfőtt, kivette és egészben megsütötte. ez utóbbihoz nem kell sok időt számítani, hisz a hús már megpuhult, csak magas hőmérsékleten, szépen meg kell pirítani. A sütés közben, a benne maradt lé elpárolog.

Kacsát és libát sütni is a hagyományok folytatásának tekinthető. Karácsonyra valók a kacsa- és a libasültek is. Sokan a pulykát is szívesen fogyasztják, de a hazai konyhán viszonylag friss jövevénynek számít. Ha ezeket választjuk, akkor egészben sütve készítsük el azokat. Javasolom, hogy csak sóval ízesítsünk. Pláne, ha házi tömött madár kerül a sütőbe. Ezeknek csodálatos ízük van. Miért akarnád ezt mindenféle fűszerekkel megváltoztatni? Csak piros és ropogós legyen, de nehogy kiszárítsd, jó szaftos legyen!

Mivel a háztartási sütőkbe sajnos csak egy négy-öt kilós bébipulyka fér be, ezért abban kell gondolkozzunk. Megsütheted egyszerűen is, de a tyúknál bevált májas-gombás töltelékekkel finomabb lesz. Persze elmehetünk az amerikás gesztenyés variációk irányába is. Ez a sülés közben máris ízesíti a húst. Bekenheted vajjal, hogy szép piros legyen. Hozzájuk a különböző mártásokat és a burgonya- vagy zöldségpüréket ajánlom.

Nehezen hagyható ki a töltött káposzta. Ennek is többféle fajtája létezik a szabolcsi az édes-paradicsomos, a cigányos a füstölt hússal, vagy a hagyományos magyaros. Ízlés dolga, de mindegyik nagyon finom étel. Jól tesszük, ha már napokkal előbb elkészítjük, és a tálalás előtt csak felmelegítjük. Tudni való, hogy minél többször melegítjük, annál finomabb lesz, csak a folyadékra kell figyelni, hogy mindig legyen rajta elegendő.

Mi, magyarok ezen az ünnepen a hagyományt követve leginkább bejglit, méteres- és mézeskalácsot, zserbót, hókiflit és egyéb aprósüteményeket fogyasztunk. Sokan készítenek egyszerű kakaós vagy csokitortákat is. A dió, a mák és a gesztenye, a méz és a fahéj ilyenkor minden formájában viszi a prímet. Ezek hordozzák igazán a karácsony ízeit. Mindegy, hogy bejglibe, vagy más édességbe rakjuk.”

Hódosi Judit, a Corner Hotel és Kávéház üzletvezetője italokat ajánlott ezekhez az ételekhez.

Aperitif?

Mindenképen a magyar pálinkára szavaznék. Fajtát nem ajánlok, mindenki a saját ízlése és a lehetősége szerint válasszon. Semmiképpen sem javaslom, hogy hűtsük őket, inkább szobahőmérsékleten tartsuk, hogy az ízét és az illatát jól kiadja a számunkra.

A halászléhez egy könnyebb vörösbort, rozét, sillert vagy kadarkát ajánlok. A pulykához Chardonnay-t, száraz fehérbort, vagy Sauvignon blanct azoknak, akik szívesen fogyasztják az ilyen illatos (aromatikus) fehérborokat. A kacsához egy rozét kínálnék, ami szódával is kitűnő. A töltött káposztához az olaszrizling illik. A bejgli mellé a félédes vagy édes bor való, ami származhat Tokajból, vagy máshonnan is.

Aki nem fogyaszt alkoholt, annak erre az alkalomra, ezekhez az ételekhez a különböző hagyományos szénsavas üdítőitalok helyett az ásványvizet, vagy az ismét divatba jött klasszikus szikvizet, a szódát javaslom.

A desszertek után aszalt gyümölcsöket, diót vagy olajos magvakat is kínálhatunk, hogy legyen egy kis ropogtatni való is az asztalon.”

Grábics Gábor, a Corner Trade Kft. egyik tulajdonosa és elismert vendéglátós szakember a következőkkel egészítette ki az elmondottakat.

Omlós ünnepi pulykasült. A háztartási sütőbe sajnos csak egy négy-öt kilós bébipulyka fér be...

Tegyük teljessé az ünnepet!

A szenteste a családé. Akkor hívjunk meg közeli barátot, ha ő nagyon egyedül van. Ezen az estén senki se maradjon magányosan! Az ajándékozásban is szeretünk túlzásokba esni, de inkább a szeretet domináljon benne. A legkisebb ajándéknak is örülni kell. Kerüljük a vitára okot adó ügyeinket, töltsük békességben ezeket a szent napokat! Amikor vendégségbe megyünk, csak felkérésre segédkezzünk a felmerülő feladatokban, a konyhában és az asztalnál egyaránt.

A lehetőségeink szerint az egész helyiséget díszítsük fel, ahol az étkezést tartjuk. Mindenképen ünnepi asztal mellé üljünk le. A terítéken domináljon az arany és a piros, vagy a bordó szín. Megfelelő gondossággal égő gyertyát is rakjunk az asztalra, aminek a színe harmonizáljon a terítővel. Szép, igényes karácsonyi szalvétát rakjunk föl. Figyeljünk arra, hogy mindhárom napon adjunk egy kis halk, karácsonyi zenét, hogy azzal is emeljük az ünnepi hangulatot.

Reggeli

Az első és második ünnep reggelén, amikor végre együtt a család, szerencsés dolog egy közös reggelivel kezdeni a napot. A szerencsések a saját, vagy a baráti disznóvágásokból származó finomságokat rakhatják ilyenkor az asztalra. Előtte megkóstolhatunk egy kis pálinkát. Egy kis hurka-kolbász, töpörtyű hidegen, biztosan igazi csemege lesz. Torma, cékla, fekete retek, házi savanyúság és kenyér való hozzá. Utána pedig igyunk egy jó boros teát, vagy házi gyümölcsszörpöt. Végül elfogyaszthatunk egy tejeskávét.

Ünnepi ebéd

A levesben főtt húsok is igazi csemegét jelentenek. Elfogyaszthatjuk a levessel a tésztával és a zöldségekkel együtt, ahogy a hagyományos aprólékokat, sőt nyugodtan fölszisszenhetnek: a lábat is. Persze előtte-utána is, de ekkor paradicsom-, fokhagyma-, meggy- vagy zsemlemártással kínáljuk, ezeket adhatjuk az egészben megsült madarak mellé is.

A második ünnepen

Ekkor már nem szoktunk főzni. Ez a nap legyen mindenki számára a pihenésé. Mindenki nyugodtan vegye elő a maradékokat, finom lesz az ezen alkalommal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában