hobbi

2017.12.08. 10:00

Informatikus és kosárfonó

Tolvaj Csaba úgy nőtt fel, hogy azt látta: a falujában ki-ki kosarakat, kasokat, vékákat, kópicokat készít otthon. Ő informatikus lett, de maga is műveli a csodát: hobbi számára a kosárfonás – nagyszerű kézműves tárgyak kerülnek ki a keze alól.

GG

Tolvaj Csaba egyik munkájával egy szépen font demizsonnal.

A gyökereiről és a különleges, ősi kézműves mesterségről Pálfalvi András, a Megyei Művelődési Központ (MMK) nyugalmazott igazgatója faggatta Tolvaj Csabát. Ők ketten húsz éve ismerik egymást: Tolvaj Csaba ugyanis 2004 óta kosárfonószakkört vezet az MMK-ban, s nyaranta kosárfonótáborban népszerűsíti a mesterséget. A beszélgetésen kiderült: Tolvaj Csaba az őrségi településen, Ispánkon nevelkedett, számára az a falu azóta is a világ közepe, ahová hazajár.

Egy kényelmes fotel, mert bútorokat is készít
Fotó: Fehér Gábor; Fehérvári Kézműves Egyesület

Az Őrségben rossz a talaj, az őrségi ember számára természetes volt, hogy nemcsak a földműveléshez, állattartáshoz kell értenie, hanem sok minden máshoz is. Az őrségi ember maga kötötte a kosarat, és vesszőből, szálasanyagból megannyi formás használati tárgyat készített. Ez igazi téli elfoglaltság volt, amit – ahogy mesélte – gyerekszemmel csodának látott, és maga is megpróbálkozott vele. Nehéz idők voltak azok (a kuláklistával, kitelepítésekkel terhes ’50-es évek), de mindebből gyerekként szerencsére keveset érzékelt. Azt azonban látta, hogy amolyan „mindent tudó család” az övéké: mindenki ismeri a szerszámok javításának csínját-bínját, a férfiak értettek az ácsmunkához, a nők meg a szövéshez... Tolvaj Csaba is ebben a szellemben nevelődött, emellett rengeteget olvasott, de leginkább a műszaki dolgok érdekelték. A fehérvári Kandó főiskolára került, aztán itt ragadt, s csak 40 év múltán próbálkozott újra a kosárkötéssel, Nagy Kálmán szakkörében. Azt mesélte, nála egyszerűen nem lehetett nem megtanulni a fogásokat. Sorolta, kiktől tanult: Kovács Márton vajtai mestertől és Kis Róberttől, aki az egyik székesfehérvári kosárfonó és fonottbútor-készítő dinasztia utolsó képviselőjétől. Tolvaj Csaba tárgyai nemcsak mutatós, de rendkívüli igényességgel készülnek.

Tolvaj Csaba egyik munkájával egy szépen font demizsonnal.

Az általa készített formás kosár, demizson, vesszőből font láda, bútor nemcsak szép, de tartós is – igazi becses kincse lehet a mai otthonoknak. Pálfalvi András az esten arról kérdezte: mi az oka, hogy a vásárokban gyakorta silány, sérülékeny a vesszőből font portéka. Csaba szerint ez nem azt jelenti, hogy a vásározó kosárfonó nem tudja elég jól a mesterség fogásait. A különbség abban rejlik, hogy Tolvaj Csabának kikapcsolódás a kosárkötés, nem kell tömegével előállítania egy-egy munkát. Neki, a hobbikosárfonónak van ideje szép és minőségi tárgyat létrehozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában