körkép

2017.12.30. 08:00

Macskajaj előtti piaci portya Újvárosban

Lencse, lencse, lencse! Ez most a sláger a piacon, de azért jó néhányan keresik a savanyú káposztát is, hiszen az is dukál szilveszterkor.

Kovács Anita

Lencse, bab, sárgaborsó – Nagy Vince standján minden kapható Fotó: Zsedrovits Enikõ

Mérsékelt – a karácsonyhoz képes pedig szó szerint szerény – érdeklődés övezi a savanyú káposztás standokat, de azért szerencsére az ilyenkor aktuális disznóvágások hozzák a kötelezőt. Persze az sem tesz jót a savanyúkáposzta-forgalomnak, hogy a töltött káposzta pontosan az az étel, ami nyugodt szívvel fagyaszható és ami felmelegítve sokkal finomabb.

No, de ne feledkezzünk el a másnaposságot kiválóan gyógyító korhelylevesről, aminek elengedhetetlen hozzávalója a savanyú káposzta. Tehát, az óév finisébe fordulva se hanyagoljuk a káposztabeszerzést, jól fog az majd esni január 1-jén!

Lencse, bab, sárgaborsó – Nagy Vince standján minden kapható Fotó: Zsedrovits Enikõ

Ahogy a lencséből készült leves vagy főzelék is – amiről most nem írjuk le, hogy kötelező a fogyasztása az év első napján, mert csak akkor számíthatunk gazdagságra, ezt már úgyis mindenki tudja... Ellenben lehet, hogy nem mindenki járt karácsony után a piacon, ezért nekik fontos információ lehet, mennyibe kerül a lencse. Legolcsóbban 700 forintért juthatunk hozzá, de néhány helyen 800-at kérnek kilójáért. Megoszlanak a vélemények arról, hogy be kell-e áztatni, én nem szoktam, mert ez az apró szemű hüvelyes így is nagyon hamar megfő.

Állítólag nem olyan nagy divat, de többen arról számoltak be a piacon, hogy babot készítenek szilveszterre, vagy újév napjára finom füstölt áruval „megspékelve”. Ízlés kérdése, de az biztos, hogy ha malacsültet, vagy sült debrecenit tálalnak hozzá, akkor egy babfőzelék is lehet fejedelmi étek újév napján.

Ne hagyjuk ki a ropogtatnivalókat sem, chips helyett sokkal egészségesebb a dió vagy mandula. Utóbbit sósan készítve, pörkölve tálaljuk. A diót érdemes cukorral vegyíteni és némi, serpenyőben történő hevítés után isteni diógrillázzsal lephetjük meg az ünneplőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában