felújítás

2017.11.30. 13:00

Elkészült a szakvélemény a Béke téren álló fákról

A Béke téri parkoló felújítása és fáinak sorsa nagy vitát váltott ki a településen. Erről lapunk is beszámolt. A tér kockaköves burkolata a fák megemelkedett gyökerei miatt már hosszú ideje balesetveszélyes.

L. MÉSZÁROS IRMA

A vizsgálat szerint a fák kidőlésétől nem kell tartani Fotó: LMI

Bár 2009-ben elkészültek a tervek, eddig az volt a munkák megkezdésének akadálya, hogy nem rendelkeztek pénzügyi forrással. A mostani elképzelés szerint 2018-ban saját pénzügyi keretből megkezdik első ütemként a parkolónak és környezetének a rehabilitációját. Ennek kapcsán merült fel a Béke téren álló öreg fák kivágása, amely ellen a legnagyobb közösségi portálon Mentsük meg a Béke téri fákat elnevezéssel egy csoport alakult, s a városban aláírásgyűjtés kezdődött. A képviselő-testület a döntést elhalasztotta, s megbízta a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának szakembereit, hogy végezzék el a vizsgálatot, valamint adjanak szakvéleményt.

A vizsgálat szerint a fák kidőlésétől nem kell tartani Fotó: LMI

A vizsgálatot dr. Tuba Katalin növényvédelmi szakmérnök és dr. Kelemen Géza igazságügyi szakértő, okleveles erdőmérnök, a Magyar Faápolók Egyesülete, valamint a Magyar Mérnöki Kamara tagja végezte a helyszínen szeptemberben és októberben egy-egy alkalommal. A szakértői vizsgálat anyagát és az azzal kapcsolatos tájékoztatást közzétették a város honlapján.

Ebből kiderül, hogy huszonöt fa állapotát vizsgálta a szakember: három platánt, egy szilvafát és huszonegy japánakácot. Ez utóbbiak közül négy fiatalabb, tizenhét idősebb példány, a többi fa középkorúnak számít.

A szakértő hangtomográfos vizsgálatot és dőlésmérővel dőlésvizsgálatot végzett, valamit vizuális módszerrel is következtetéseket vont le. A jegyzőkönyvből idézzük:

„A jelenlegi állapotok szerint a hangtomográfos vizsgálat alapján a vizsgált fák mindegyike biztonságos a törzstörésre nézve. A következő 5-10 évben várhatóan nem fog jelentősen romlani a törzsek stabilitása. (…) A dőlésvizsgálat alapján, a vizsgált fák mindegyike biztonságos a kidőlésre nézve. A fák gyökérzete jelenleg és a közeljövőben (5-10 év) várhatóan nem fog állékonysági problémákat okozni. A gyökérzet emellett legtöbb esetben megemelte a burkolatot, de ezzel egyidejűleg süllyedéseket is okozott. A vizuális vizsgálatok alapján az idős japánakác fák gyökérzete, törzse és koronája (ágrendszere) statikailag stabil, azonban a főágak, azaz a vázágak rövidtávú stabilitása aggodalomra ad okot. Ezek az ágak 5 éven belül törésveszélyessé válnak, 5-10 éven belül pedig nagymértékű lehasadásokra kell számítani.

A fák alatti útfelületet a gépkocsiforgalom miatt rendezni kell, amely munkák a fák gyökérzetének sérülésével járhatnak. Az idős japánakác fákat 5-10 éven belül javaslom felváltani fiatalabb példányokra. A fák elöregedtek, 5-10 év múlva balesetveszélyességük növekszik olyan szintre, hogy a forgalom előli lezárással lehet csak kiküszöbölni a balesetek veszélyét”.

A szakvélemény mélyebben nem terjed ki arra, hogy mennyiben veszélyezteti a fákat az, ha a felújításkor föld alá helyezik a közműveket. A megbízólevél szerint csak a fák vizsgálatát rendelték meg műszeres, dőlési és vizuális vizsgálattal.

A Béke téri fák és a felújítás ügyét a képviselő-testület a december 12-i nyilvános ülésén tárgyalja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában