Márton-napi mustra

2017.11.12. 19:46

Bormustrát tartott a Duna menti Szent Orbán Borrend

Az egyre jobban fejlődő borrend évzáró összejövetele a Márton-napi bormustra.

Fülöp Ferenc (balról) és Gévai Gábor kóstol Fotó: amatőr felvétel

A társaság már három, országos szinten is elismert összejövetelt tart: az első a sokak kedvencévé vált rendezvény, a májusi Orbán-nap, a második az októberi újbor és hálaadás ünnepe, amikor átadják az Év Borásza Díjat is. Novemberre jut a Márton-napi vigasság, amikor a borrend borászai egymás nedűit bírálják a legjobb indulattal és azért, hogy évről évre szebb borokat tudjanak adni az adonyi szőlőhegyre látogatóknak. Szombaton is harminc borász „dicsekedett” az idei termésével egy rendkívül jó hangulatú és valóban előremutató összejövetelen.

Schmidt Attila főpohárnok foglalta össze az esemény kezdete előtt, miről is szól a Márton-napi bormustra.

- 2009 óta rendezzük meg a Márton-napi bormustrát. Márton napról országos szinten megemlékeznek, és annak idején én javasoltam a nagytanácsnak azt, hogy mi is kötődjünk a hagyományokhoz, csináljunk egy bormustrát. Novemberre már nagyjából készek az új borok, meg lehet azokat mutatni. Ez nem egy verseny, hanem baráti beszélgetés, ahol mindenki megmutatja a borát, és mindenki elmondhatja a többiek boráról a véleményét. Jobbító szándék van bennünk.

Fülöp Ferenc (balról) és Gévai Gábor kóstol Fotó: amatőr felvétel

A borrend területéről Iváncsáról, Perkátáról, Pusztaszabolcsról jönnek a borászok, általában harminc-negyven gazda jelenik meg egy-két borával. Általában mindenki hoz egy fehéret és egy vöröset. Ennek az összejövetelnek is az a célja, hogy a fiatalokat bevonjuk a borászat rejtelmeibe. Szeretnénk, ha generációról generációról haladnának s megőrződnének a tapasztalatok – mondta Schmidt Attila.

A főpohárnok megnyitó beszédében összegezte az idei év tapasztalatait, egy mindenre kiterjedő szakmai előadással. És következett a puding próbája, vagyis kezdődött a kóstolás. A tizedik bor után a jelenlévők elégedetten állapították meg, hogy jók a tapasztalatok, de azt is tudjuk: ezek a borok még nem készek, és várják a jó folytatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában