Dunaújváros

2017.10.06. 20:18

Ferge Béla zenetanár előadása az országos könyvtári napok sorozatában

DUNAÚJVÁROS Két alkalommal is zenés előadást tartott Ferge Béla zenetanár a József Attila Könyvtárban pénteken. Egyet a gyerekeknek, egyet a felnőtteknek. De a téma ugyanaz volt.

Balla Tibor

Ferge Béla előadására nagyszámú közönség volt kíváncsi

Fotó: Ady Géza

A tavalyi Bartók Béla, az idei Arany János és Kodály Zoltán emlékévek kapcsán a művészek legfontosabb gondolatait, üzeneteit igyekezett közvetíteni a mai ember számára, „A tiszta forrás felé...” címmel, magától értetődően más-más nyelvezetet használva a gyermek- és a felnőttközönség számára.

Ferge Elizabet, Márton László és Ferge Béla muzsikált az előadáson
Fotós: Ady Géza

Plasztikus előadásából kiderült, hogy a három alkotó nagyon sok közös tulajdonsággal rendelkezett, gondolkodásmódjuk is rengeteg hasonlóságot mutat, habár ők maguk személyesen soha nem találkoztak. Kiderült például, hogy mindannyian szerettek rajzolni, mindannyian visszahúzódó, csendes, hallgatag, szerény emberek voltak, egyikük sem szerette például a kitüntetéseket.

Arany Jánosról például kevésbé köztudott, hogy nemcsak hogy nagy kedvelője volt a muzsikának – kedvenc hangszere a hárfa volt -, de ő maga is megtanult Debrecenben gitározni. És ha ez nem lenne elegendő, élete vége felé, hogy ő is hozzájáruljon a népzene gyűjtési kezdeményezéshez, fejből lekottázott 150 népdalt.

Ferge Béla előadására nagyszámú közönség volt kíváncsi
Fotós: Ady Géza

Mindkét előadást gazdagon tűzdelték zenés betétekkel. Ferge Béla (zongora) mellett Ferge Elizabet (hárfa) és Márton László (gitár) közreműködött a hangulatos zenei közjátékokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában